Francozi so iznašli nov način kaznovanja voznikov, ki ne parkirajo pravilno. Foto: garecommeunemerde.fr
Francozi so iznašli nov način kaznovanja voznikov, ki ne parkirajo pravilno. Foto: garecommeunemerde.fr

Pešci in kolesarji v Marseillu so začeli gverilsko akcijo proti nepravilno parkiranim avtomobilom, ki zasedajo pločnike, prehode za pešce, kolesarske steze. Na registrske tablice nepravilno parkiranih avtomobilov lepijo posebne nalepke s "sočno" vsebino.
Pešci in kolesarji v francoskem sredozemskem pristaniškem mestu lahko po novem kupijo nalepke z napisom "Parkiran sem kot d..k" in jih nalepijo na vidno mesto nepravilno parkiranega avtomobila, recimo na registrsko tablico. Prav v Marseillu so namreč vozniki znani po kršenju cestnoprometnih predpisov.
Videli so jih tudi že v Parizu
Nalepke je mogoče kupiti v več različnih barvah, njihova izbira pa je odvisna od tega, katera je bolje vidna na nepravilno parkiranem avtomobilu. Organizator akcije je skupina Revendic’Art, kjer so do zdaj v nekaj tednih prodali že na tisoče nalepk. Kupci niso le pešci in kolesarji, pač pa tudi vozniki osebnih vozil.
"Zamisel je, da bi zmanjšali razburjenje na tisoče voznikov, ki morajo v nedogled iskati parkirni prostor, zato ker je nekdo udobno parkiral svoje vozilo čez tri parkirna mesta," je dejala predstavnica skupine Revendic’Art.
Paket 60 nalepk stane 19 evrov. Organizatorji pravijo, da je odstranjevanje nalepk preprosto. Sramotilne nalepke so se iz Marseilla preselile tudi v Pariz in druga francoska mesta, fotografije nalepk, nalepljenih na nepravilno parkiranih avtomobilih, pa so se že razširile na družbenih spletnih omrežjih.