Insignia je dobila prostorninsko zmanjšan 1,6-litrski turbodizelski agregat. Foto: Opel
Insignia je dobila prostorninsko zmanjšan 1,6-litrski turbodizelski agregat. Foto: Opel

Opel je insignii namenil nov, gospodarnejši 1,6-litrski CDTI-turbodizelski motor in sistem za povezave in podporne storitve intellilink z apple carplay in opel onstar.
Oplov zastavonoša je na voljo z novim srednje velikim pogonskim agregatom, ki je na voljo v dveh različicah. 1,6-litrski CDTI-turbodizelski agregat je na voljo z 88 kilovati moči in 100 kilovati moči. V motorni paleti po zmogljivosti zamenjuje primerljive izvedbe dvolitrskega motorja.
Pri Oplu poudarjajo, da je motor veliko tišji od predhodnika, boljša je odzivnost, hkrati pa so izboljšali tudi gospodarnost z gorivom. Kombiniran je s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in sistemom start/stop. Šibkejša različica insignii omogoča, da z mirovanja do 100 km/h pospeši v 11,9 sekunde, kar je identično dosedanjemu dvolitrskemu motorju. Za pospeševanje od 80 do 120 km/h v peti prestavi potrebuje 10,4 sekunde, kar je več kot dve sekundi hitreje kot pri motorju z večjo delovno prostornino. Pri tem tovarna navaja porabo 3,9 litra goriva na 100 kilometrov vožnje, izpusti v ozračje so 104 grame CO2 na kilometer. Tovarna je takšno porabo izmerila v kombiniranem ciklu s pnevmatikami majhnega kotalnega upora.
Onstar šele ob koncu prihodnjega leta
Različica največje moči je še za dodaten deciliter varčnejša z gorivom. Poraba v mešanem ciklu je tako 3,8 l/100 km, izpust CO2 pa 99 gramov na kilometer vožnje. Najvišja hitrost s tem motorjem je pri insignii 210 km/h, pospešek od nič do 100 km/h je 10,9 sekunde ter od 80 km/h do 120 km/h v peti prestavi 10,4 sekunde. Obe izvedbi zmoreta najvišji navor 320 Nm, ki je na voljo od 2000 vrtljajev na minuto dalje. Insignia v kombinaciji s šibkejšim dizlom stane od 23.760 evrov dalje, z močnejšim pa od 24.410 evrov dalje.
Novost so tudi sistemi za povezovanja in omreženje. Osebni sistem povezovanja in podpornih storitev onstar je del serijske opreme pri stopnji edition. Sistem bo v Sloveniji na voljo predvidoma ob koncu leta 2016. Uporabnikom bo zagotovljena brezplačna uporaba storitev v prvih 12 mesecev od aktivacije.
Z novim sistemom navi 900 intellilink je v insigni zdaj mogoče prvič funkcije iphona integrirati v avtomobil s pomočjo vmesnika apple carplay.