Pri kitajskem proizvajalcu Landwind so leta 2014 predstavili model landwind X7, ki je kopija range rover evoqua. Cena - 16.500 evrov. Foto: Proizvajalci
Pri kitajskem proizvajalcu Landwind so leta 2014 predstavili model landwind X7, ki je kopija range rover evoqua. Cena - 16.500 evrov. Foto: Proizvajalci

Mnogo avtomobilskih proizvajalcev navdih dobiva v avtomobilih drugih znamk. Tudi zato so si nekateri detajli avtomobilov različnih znamk med seboj podobni. Poglejmo motorno masko Aston Martinovih avtomobilov in Fordovega mondea, na primer. Poznamo spet druge primere, ko gre za čisto kopiranje, zato so se nekateri avtomobilski proizvajalci odločili za tožbe.
Tak primer je podjetje Jaguar Land Rover (JLR), ki je zdaj proti kitajskemu proizvajalcu avtomobilov vložilo tožbo zaradi kopiranja njihovega priljubljenega SUV-modela range rover evoque.
Že na prvi pogled je močno opazno, da ge pri modelu landwind X7 kitajskega proizvajalca Jiangling Motor za plagiatorstvo. Podobnosti najdemo na pokrovu motorja, logotipih, žarometih, stranskih zračnih režah, zadnjem odbijaču ... Kitajski avtomobil je videti, kot da ga proizvajajo na isti proizvodnji liniji kot evoqua.
Uspešna tožba bi opogumila tudi druge
Predstavnik za stike z javnostmi pri JLR-ju je za Reuters povedal, da so tožbo vložili na sodišču v Pekingu. Obtožujejo jih kopiranja in nelojalne konkurence. Tožba podjetja JLR bo zelo pomembna. Če bodo tožbo dobili, bodo po kitajskih plagiatorjih verjetno udarili tudi drugi avtomobilski proizvajalci, kot so Ford, Volkswagen, Cadillac, BMW/Mini in drugi.
Nekateri so že dosegli prepoved prodaje kitajskih vozil v Evropi, na domačih trgih na Kitajskem pa še ne. Pri Shuanghuanu so pred leti predstavili model SCEO, ki z bokom in zadkom neverjetno spominja na model BMW X5. Bavarci tega niso spregledali, zato so se odločili za tožbo. Rezultat: kitajske kopije niso smeli prodajati v Nemčiji.