Kakšni so triki, s katerim ga lahko ujamemo? Morda pa obstajajo kakšne aplikacije za naše pametne telefone? Kako ga načrtovalci prometa nastavijo? Predvsem pa nas je zanimalo, koliko zeleni val in z njim bolj tekoč promet dejansko zmanjšuje onesnaženost v mestih?

Pokukali smo tudi v svet komunikacije med vozili ter med vozili in prometno infrastrukturo, slišimo namreč, da bodo v prihodnosti avtomobili točno vedeli, kdaj se bo prižgala rdeča luč.

Ob stoletnici semaforja smo poiskali ljubljansko križišče, kjer je stal prvi slovenski semafor, v Avtopedii pa spoznali napravo, ki je v celoti povezana z rdečimi, rumenimi in zelenimi lučmi: sistem start-stop, ki med postanki ugaša motor.

Preizkusili smo tudi dva popolnoma različna avtomobila: komaj tri metre in pol dolgega Fiatovega kabria in skoraj dve metra daljšega Fordovega orjaka, ki sliši na ime ranger.

K ogledu Avtomobilnosti vas nocoj izjemoma vabimo ob 22.35, torej po ogledu nogometne tekme na TV SLO 2. Sobotni termin ponovitve ostaja nespremenjen, torej ob 12.15 na TV SLO 1.

Obiskovalci MMC si boste lahko oddajo predpremierno ogledali že pred oddajo, torej ob sedmih zvečer.

Oddajo pripravljata Andrej Brglez in Miha Merljak, ki sta dolgoletna poznavalca avtomobilizma ter avtorja številnih medijskih in prometnih preventivnih dogodkov. Oddajo vodi David Urankar.

Je zeleni val zgolj urbani mit? Foto: MMC RTV SLO
Je zeleni val rešitev za zmanjšanje onesnaženja v mestih? Foto: MMC RTV SLO
V prihodnosti bodo avtomobili komunicirali med seboj in s semaforji. Foto: MMC RTV SLO
Koliko drv sprejme keson orjaškega forda rangerja? Foto: MMC RTV SLO
Pravkar prenovljeni 500C z motorjem, ki ima samo dva valja, je ... Foto: MMC RTV SLO