Pregrinjalo za vozilo za zaščito proti toči lahko najdete v številnih specializiranih trgovinah. Foto: propip.si
Pregrinjalo za vozilo za zaščito proti toči lahko najdete v številnih specializiranih trgovinah. Foto: propip.si
Zaščita avta proti toči
Tovrstna zaščita proti toči je zanimiva, vendar pri nas še ni tako razširjena. Tudi cena ni od muh, 180 evrov. Foto: sormecsrl.it
Nadstrešek
Nadstreški za avtomobile so lahko zelo dobra rešitev, tudi če imate težave s prostorom. Negativna plat so le nekoliko višje cene. Foto: CarShell3000.com

Neurje s točo pred dobrima dvema tednoma je povzročilo čakalne vrste pred zavarovalnicami, kar pomeni, da vse več ljudi zavaruje vozila proti toči.

Kako je s tem, smo se pozanimali pri naših največjih zavarovalnicah, Triglavu in Zavarovalnici Maribor. Kot primer smo navedli nov avtomobil nižjega razreda (vreden 12.000 evrov), z 1,2-litrskim motorjem s 53 kilovati. Pri Triglavu med drugim ponujajo delno kasko zavarovanje brez obvezne sklenitve splošnega kaska. Tako lahko izberete le paket zavarovanja proti naravnim in elementarnim nesrečam, ki za "naš avto" stane 60 evrov.

Pri mariborski zavarovalnici avta samo proti toči ni mogoče zavarovati, ponujajo pa zavarovanje Fleksi kasko, pri katerem sta vključena zavarovanje za primer prometne nesreče ter pomoč na cesti, vsa preostala zavarovanja pa lahko doplačate po izbiri. Mi smo torej izbrali fleksi kasko s kritjem škode zaradi delovanja naravnih sil (toča) z enoodstotno odbitno franšizo. Cena tega je 313 evrov, pri osemodstotni franšizi pa je cena 186 evrov. Pri tem je treba dodati, da franšiza pri toči ne velja, kar pomeni, da škodo v celoti poravna zavarovalnica.

Pregrinjala za avte proti toči
Naslednja rešitev je prevsem za tiste, ki nimajo garaže. Številne trgovine ponujajo pregrinjala oz. ponjave za zaščito proti toči, ki se namestijo enostavno in hitro (je pa nekoliko zamudnejše zlaganje). Kljub temu velja opozoriti, da tudi tista dvoslojna in najdražja niso stoodstotna zaščita pred točo, saj lahko ta vseeno povzroči nekaj udrtin. Pa še cene? Najcenejša pregrinjala stanejo približno 40 evrov, pa vse tja do 200 evrov ali več (odvisno od avta in debeline zaščitnega pregrinjala).

Nadstreški
V dneh po prvi toči smo lahko v številnih tiskanih medijih zasledili ponudbo nadstreškov, ki jih lahko postavite tudi na svojem dvorišču, dovozu ali parkirnem prostoru. Tovrstna zaščita je vsekakor zanesljiva zaščita proti toči, če je seveda pravih mer. Tako smo se na MMC-ju pozanimali pri enem od ponudnikov, kjer ponujajo nadstreške za en avtomobil za nekaj manj kot 3.000 evrov.

Izbira je seveda v rokah lastnika avtomobila, njegovih želja in (finančnih) zmožnosti. Če poznate še kakšno vrsto zaščite vaših jeklenih konjičkov proti toči, ali pa imate kakršno koli mnenje o najboljši rešitvi za zaščito avtomobila proti toči, jo zapišite v komentarjih!

Jernej Sobočan
jernej.sobocan@rtvslo.si