Manj kot pet ur spanja ima podoben učinek kot vožnja pod vplivom alkohola. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO
Manj kot pet ur spanja ima podoben učinek kot vožnja pod vplivom alkohola. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO

Raziskava je zajela več kot sedem tisoč voznikov, ki so bili udeleženi v 4.571 prometnih nesrečah, te pa so se zgodile med julijem 2005 in decembrom 2007. Izsledki kažejo, da se z vsako uro manj spanca (od priporočenih sedmih ur) nevarnost za nesrečo podvoji. Pri voznikih, ki spijo od šest do sedem ur, je verjetnost, da bodo udeleženi v prometni nesreči, 1,3-krat večja kot pri tistih, ki spijo več kot sedem ur. Pri tistih, ki spijo še uro manj, pa je nevarnost že 1,9-krat večja. Od štiri do pet ur spanja predstavlja že 4,3-krat večjo nevarnost, medtem ko je pri manj kot štirih urah spanca ta nevarnost kar 11,5-krat večja.

Zaspanost in utrujenost
Ugotovljeno je bilo, da je vožnja z manj kot petimi urami spanca podobno nevarna kot vožnja pod vplivom alkohola. Najverjetneje pa je zanemarila vpliv izčrpanosti, saj je zaradi pomanjkanja podatkov zajela le dogodke, ki so se zgodili med šesto uro zjutraj ter polnočjo. Druge raziskave so namreč pokazale, da pomanjkanje spanca najbolj vpliva na pozornost in sposobnosti ravno v zgodnjih jutranjih urah.

Zaspani vozniki niso dovolj pozorni, vijugajo med voznimi pasovi in se ne spomnijo zadnjih prevoženih kilometrov. AAA ob tem priporoča postanke za počitek na vsaki dve uri vožnje, izogibanje težki hrani ter izogibanje zdravilom, ki povzročajo zaspanost.