Ceed, v treh karoserijskih različicah, je za korejsko znamko pomemben model v ponudbi na evropskih trgih. Foto: G. Pr.
Ceed, v treh karoserijskih različicah, je za korejsko znamko pomemben model v ponudbi na evropskih trgih. Foto: G. Pr.
Kia ceed
Osveženi ceed nekaj izboljšav prinaša tudi v notranjosti. Foto: G. Pr.

Osvežitev modela, ki predstavlja pomemben del ponudbe korejske znamke v Evropi, pomeni seveda predvsem manjše kozmetične popravke na zunanjosti in po zagotovilih konstruktorjev več izboljšav, ki so očem manj vidne.

Osvežitve so bile deležne vse tri karoserijske različice, trivratna, petvratna in karavanska, pri vseh treh bodo kupcem ponudili tudi kozmetično bolj privlačno embalažo GT line, ki vključuje tudi nekaj dodatne opreme s priokusom športnosti.

Novi 1,0-litrski trivaljnik
Za razliko od kupcev, ki si želijo malce vidne športnosti, pa je verjetno povsem drugemu polu kupcev namenjen trivaljni novinec v motorni ponudbi. Bencinski 1,0-litrski motor oplemeniten s turbino je v ponudbi znamke prvi primerek motorja z manjšo gibno prostornino, ki so ga razvili v Koreji.

Kupcem v Sloveniji bodo trivaljnik ponujali le v zmogljivejši izvedbi z močjo 88 kilovatov (120 KM). V bencinskem delu ponudbe pa ostajata še dva štirivaljnika in sicer 1,6-litrski motor z močjo 99 kilovatov (135 KM) in 1,4-litrski z močjo 73 kilovatov (100 KM). Predvidoma bolj iskan dizelski par pa sestavljata 1,4-litrski motor z močjo 66 kilovatov (90 KM) in 1,6-litrski z močjo 99 kilovatov (135 KM).

V ponudbi tudi napredni asistenčni sistemi
Med tehnične novosti v okviru osvežitve modela sodi novi 7-stopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko, ki pa bo na voljo le v kombinaciji z zmogljivejšim dizelskim motorjem. Po zagotovilih konstruktorjev bo vožnja z osveženim ceedom udobnejša in varnejša, saj so izboljšali vzmetenje in dodelali šasijo, kupcem pa bodo ponudili na izbiro tudi pester nabor napredne tehnološke opreme.

Med omenjenimi opcijami izpostavljajo prepoznavanje hitrostnih omejitev, opozorilnik na vozila v mrtvih kotih, zaznavanje prečnega prometa za zadkom vozila, asistenco pri parkiranju ter nov večfunkcijski navigacijski sistem s funkcijo povezljivosti s spletom.

Uradna cena po ceniku za najcenejšo trivratno različico je 15.190 evrov, za kombilimuzino 15.590 in karavana 16.590, a kupcem že ponujajo tudi različne popuste.