Koncept LeSEE razkriva, kako bo videti serijski avtomobil v bližnji prihodnosti. To je le eden v nizu električnih modelov, ki bodo kmalu na trgu in jih bodo predstavili kitajski proizvajalci avtomobilov. Foto: LeEco
Koncept LeSEE razkriva, kako bo videti serijski avtomobil v bližnji prihodnosti. To je le eden v nizu električnih modelov, ki bodo kmalu na trgu in jih bodo predstavili kitajski proizvajalci avtomobilov. Foto: LeEco

LeEco je kitajski konkurent Tesli Motors na področju električni vozil. Predstavili so koncept samovozečega električnega avtomobila LeSEE, ki bo v prihodnosti na voljo tudi v serijski različici.
Kitajski LeEco je znan po izdelavi televizorjev in pametnih telefonov, zdaj pa so veliko pozornosti vzbudili s predstavitvijo konceptnega avtonomnega avtomobila, ki so ga kitajski in tudi drugi, tuji mediji najavili kot konkurenta tesli model S, piše Reuters.
Kitajci nameravajo zavladati avtomobilski industriji
Povsem električni avtomobil bo javnosti premierno razkrit na začetku prihodnjega tedna, ko svoja vrata odpira mednarodni avtomobilski salon v Pekingu na Kitajskem. Solastnik podjetja LeEco Jia Yueting je na premierni predstavitvi zbranim novinarjem dejal, da bo avtomobil, ko bo na trgu, pripomogel kitajski avtomobilski industriji k preboju v svetovni vrh. Dejal je, da so želeli ustvariti emocionalno vozilo, pri tem pa so naleteli na veliko dvomov, ali jim bo avtomobil tudi zares uspelo razviti.
Yueting je pripomnil, da v podjetju razvijajo tudi servis za delitev avtomobilov, ki spada v sklop dejavnosti, povezanih z ekološko vožnjo. Pravi, da bo uporaba njihovih vozil skoraj brezplačna, saj nameravajo služiti pri vsebini in drugih storitvah, povezanih s povezljivostjo avtomobilov. Kaj naj bi to točno bilo in kdaj, Yueting ni oznanil.
Tehnične podatke o vozilu LeSEE bodo razkrili na avtomobilskem salonu v Pekingu, med predstavitvijo pa je Yueting avtomobil "poklical" z lastnim glasom in ne prek aplikacije, kot je tega zmožen avtomobil tesla model S. Najvišja hitrost vozila je 210 km/h. Na prednjem delu je velik LED-prstan, ki lahko prikazuje različne znake, oziroma se lahko po potrebi aktivirajo smerni kazalci ali žarometi. Ker gre za konceptno vozilo, je notranjost polna zaslonov.