Martin Winterkorn ima velike načrte z nizkocenovnimi modeli. Foto: EPA
Martin Winterkorn ima velike načrte z nizkocenovnimi modeli. Foto: EPA

Pri Volkswagnu nameravajo izdelovati družino nizkocenovnih vozil, ki jih bodo ponudili Kitajcem.
Ni izključeno, da bi jih lahko začeli prodajati tudi na drugih trgih, je v intervjuju dejal šef Volkswagna Martin Winterkorn.
"Prve nizkocenovne avtomobile bomo predstavili leta 2018. Modelno paleto bodo sestavljali športni terenec, limuzina in kombilimuzina," je Martin Winterkorn v pogovor izdal novinarju nemškega časnika Bild am Sonntag.
Višje cene od prvotnih napovedi
Največji evropski proizvajalec vozil je dolgo prelagal odločitev o izdelavi nizkocenovnih vozil. Predvsem zaradi težav pri nižanju stroškov znotraj koncerna. Nizkocenovne modele bodo izdelovali na Kitajskem in naj bi stali med 8.000 in 11.000 evri. To je več od prvotnih napovedi, ko so Nemci zatrjevali, da bo cena med 6.000 in 8.000 evri, piše Automotive News Europe.
"Ali bomo vozila ponudili tudi na drugih trgih, bo odvisno od povpraševanja. Pomembna bo tudi cena," je še dejal Winterkorn. Projekt proizvodnje nizkocenovnih avtomobilov je zelo pomemben del Volkswagnove strategije za prihodnost, vsaj kar zadeva trge Jugovzhodne Azije.
Opel bi, a se je premislil
Volkswagen ni edini, ki resno razmišlja ali pa je razmišljal o cenovno dostopnejših vozilih. Opel je želel posnemati Renaulta in njegovo nizkocenovno znamko Dacio, ki žanje uspehe v segmentu cenejših avtomobilov. Pri Oplu so priznali, da so se spogledovali s tem segmentom. Ponuditi so želeli znamko, s katero bi lahko nadomestili umik znamke Chevrolet iz Evrope, a so se pozneje premislili. Dejali so, da mora pravi Opel zadostiti potrebam po kakovosti, inovacijam in nemškemu inženiringu.