Mercedes-Benz GLS bo v Nemčiji stal od 62.850 evrov do 113.500 evrov. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLS bo v Nemčiji stal od 62.850 evrov do 113.500 evrov. Foto: Mercedes-Benz

Mercedes je prenovil svoj veliki športni terenec GL in mu, tako kot preostalim križancem in športnim terencem, spremenil tudi ime. Sedemsedežni SUV je po novem poimenovan GLS.
Mercedes-Benz je pri sedemsedežnem športnem terencu prenovil tako zunanjost kot potovalno kabino, vključno z videzom armaturne plošče. Dobil je zmogljivejše pogonske agregate in vso napredno hišno tehnologijo.
Na zunaj so največje spremembe vidne na prednjem delu, kjer so popolnoma nova maska, odbijač in novi napredni polni LED-žarometi. Tudi zadaj ima LED-žaromete z novo grafično podobo in drugačne zaključke izpušnega sistema. Nova so aluminijasta platišča, razširili so tudi izbor barv.
Več kot le za asfaltirane ceste
Pred voznikom je nov trikraki večfunkcijski volan, 8-palčni zaslon, ki je del zabavno-informacijskega sistema, ni več vgrajen v armaturno ploščo, ampak je nameščen samostojno, na vrh konzole. Med drugim so mu vgradili zračno vzmetenje airmatic z zveznim uravnavanjem blaženja. Vozilo je mogoče dvigniti od tal do 30,6 centimetra višine, kar mu omogoča, da zapelje v 60 centimetrov visoko vodo.
Terenske zmogljivosti so še izboljšali, zahvaljujoč terenskemu paketu, ki omogoča šest voznih programov (udobno, spolzko, športno, individualno, off-road in off-road plus), za strmejše terene ima zaporo sredinskega diferenciala in reduktor prestav.
Še zmogljivejši pogonski agregati
Zmogljivosti izboljšujejo pogonski agregati. V6 biturbo 3,0-litrski bencinski agregat razpolaga z 266 kilovatov moči in 369 Nm navora, ki je na voljo že pri 1.800 vrtljajih v minuti. Opremljen je tudi s funkcijo eco start/stop. Zmogljivejši V8 biturbo agregat zmore 15 kilovatov več moči kot prej in sicer 330 kilovatov in 516 Nm navora. Športna različica AMG GLS63 ima moč 424 kilovatov in 760 Nm navora, dostopnega že pri 1.750 vrtljajih v minuti.
Na dizelski strani je izboljšan 3,0-litrski V6 agregat s 190 kilovatov moči in 455 Nm navora.
Razen AMG-različice, ki bo opremljena s športnim sedemstopenjskim menjalnikom, bo pri drugih motornih različicah standarden devetstopenjski 9G-TRONIC samodejni menjalnik.