Prodaja cadillaca CTS-V se bo začela v drugi polovici prihodnjega leta, ko bodo znane tudi cene. Foto: Cadillac
Prodaja cadillaca CTS-V se bo začela v drugi polovici prihodnjega leta, ko bodo znane tudi cene. Foto: Cadillac

Cadillac je predstavil model CTS-V, vstopnico v elitni razred luksuznih športnih avtomobilov. Najzmogljivejši model v 112-letni zgodovini znamke bo na cesti izzval BMW M5 in mercedes E63 AMG S.
Vozilo bodo uradno predstavili januarja na avtosalonu v Detroitu. Pod motornim pokrovom je vgrajen obsežno posodobljen 6,2-litrski pogonski motor V8 s kompresorjem. Nazivna moč motorja je 477 kilovatov, podatek o navoru razkriva 855 Nm.
BMW M5 in mercedes E63 AMG S mu gledata v hrbet
To je več moči, kot jih zmore BMW M5 s 4,4-litrskim pogonskim motorjem V8 twinturbo s 412 kilovati moči, ali mercedes E63 AMG S, pri katerem v tehničnih podatkih za 5,5-litrski V8 biturbo motor navajajo nazivno moč 410 kilovatov. To je hkrati le malenkost manj, kot zmore isti motor, vgrajen v najbolj zmogljivo corvetto Z06.
Najvišja hitrost je 322 km/h, pospešek od 0 do 100 km/h je 3,7 sekunde. Moč na zadnji kolesi prenaša osemstopenjski samodejni menjalnik, ki je podprt s sistemom, poimenovanim “performance algorithm shifting”, ki na željo voznika omogoča še bolj športno in hitrejše prestavljanje. Vozne lastnosti in stabilnost so dodatno izboljšali z delno zaporo zadnjega diferenciala in že uveljavljenim sistemom tretje generacije blažilnikov s stalnim nadzorom (magnetic ride control), ki skrbijo za hitro odzivnost na spremenjene razmere.
Izboljšana aerodinamika
Nova generacija luksuzne športne limuzine, ki je s serijo V na novo definirala standarde o športnosti, je med drugim dobila agresivnejše elemente na karoseriji, kot so spremenjena maska, odbijači z večjimi odprtinami za zrak, motor pokrova je izdelan iz ogljikovih vlaken, za boljšo stabilnost na cesti skrbijo 19-palčne pnevmatike michelin pilot super sport, aerodinamiko so izboljšali tako, da so na zadek vgradili difuzor, na prtljažnik pa spojler.
Del potovalnega prostora so 12,3-palčni zaslon, športni sedeži znamke Recaro, športni volan in prestavna ročica, aluminijaste stopalke ...