Nissanovi copati na koleščkih se pospravijo sami. Foto: Nissan
Nissanovi copati na koleščkih se pospravijo sami. Foto: Nissan

Nissan je na podlagi tehnologije za avtonomno vožnjo propilot predstavil že več različnih, kar malce bizarnih pogruntavščin, kot so denimo pametni pisarniški stoli, ki se pospravijo sami. Tokrat pa javnost preseneča z avtomatiziranimi copati, blazinami in mizicami, s katerimi je opremljeno tokijsko gostišče Park Ryokan. Pospravljanje in upogibanje hrbta bo tako le še spomin.

Sistem propilot park s pomočjo tipal izmeri prostor okoli avtomobila. Če ga je dovolj, sistem začne postopek polsamodejnega parkiranja, pri katerem voznik sodeluje z dodajanjem plina in zaviranjem. S podobnim sistemom so opremljeni tudi copati, mize in talne blazine v omenjenem gostišču, ki se ob pritisku na gumb sami postavijo na svoje mesto.

Tradicija in sodobna tehnologija
Copati, mizice in blazine so opremljene z majhnimi izvlečnimi koleščki, s katerimi se lahko premikajo ter s tem lajšajo življenje gostov in zaposlenih. To je, poleg večanja prepoznavnosti omenjenega gostišča, njihov glavni cilj. Gostišče Park Ryokan je opremljeno v tradicionalnem japonskem slogu, ki zahteva, da si gostje nadenejo copate že na vhodu. Stoji v predelu Hakone na severozahodnem delu Tokia v parku, ki je znan po termalnih središčih in po pogledu na goro Fudži.