Audi A3 sedan se bo poskušal prikupiti kupcem v razredu kompaktnih limuzine. Foto: Audi
Audi A3 sedan se bo poskušal prikupiti kupcem v razredu kompaktnih limuzine. Foto: Audi

Štirivratna triprostorska limuzina, ki meri v dolžino 4,46 metra in ima 2,64 metra medosne razdalje, bo prevzela vlogo najmanjše hišne limuzine, ki je doslej pripadala modelu A4. Njegova rast iz generacije v generacijo pa je čedalje bolj dvigovala nakupno stopničko za morebitne kupce, ki si niso želijo tako velikega avtomobila, ali pa pri A4 finančno niso zmogli vstopa v svet limuzin s štirimi krogi na prednji maski.

Audijevi načrti in pričakovanja v zvezi z novo limuzino pa so velika, saj vstopa v avtomobilski razred z velikim tržnim potencialom. Audiju A3 sedan je tako namenjena vloga velikoserijskega modela, ki naj bi bil iskan predvsem na vzhodu Evrope in še malo dlje. Svečani začetek proizvodnje, v prisotnosti vrha koncerna Volkswagen, Audija in republike Madžarske, pa ni povezan le s tržnimi ambicijami, ampak je pomemben tudi za prihodnost tovarne, saj bo to prvi model, ki ga bodo lahko v celoti izdelali v Györju, kjer so v dveh letih postavili novo proizvodno linijo.

Ob začetku uvajanja na trg nameravajo kupcem ponuditi na izbiro tri pogonske agregate, kasneje pa bodo nabor razširili. Začetek ponudbe bodo tako zaenkrat predstavljali 2,0-litrski motor TDI z močjo 110 kilovatov (150 KM), 1,4-litrski motor TFSI z močjo 103 kilovate (140 KM) in 1,8-litrski motor TFSI z močjo 132 kilovatov (180 KM).