Pogovorili smo se s tamkajšnjim urbanistom, ki je car sharing umestil v celoten sistem dunajskega javnega prevoza, nato pa pobarali slovenski urbanistični inštitut, zakaj v Sloveniji car sharing še ni zaživel.

Je pa v Sloveniji zelo dobro zaživel tako imenovani car pooling, še en sistem souporabe avtomobilov, za katero pa so zaslužne predvsem študentske in druge "samoiniciative". Govorili smo z dekleti, ki se v Ljubljano družno vozijo iz sosednjih krajev, s starejšo uporabnico sistema prevozi.org, pa tudi s člani skupine na Facebooku, ki združuje slovenske študente na dunajski univerzi.

Predstavili vam bomo zgodbo o električnem avtomobilu, ki ga je občina Radlje ob Dravi namenila v skupno rabo tamkajšnjim prostoferjem. Ti s svojo dobrosrčnostjo pomagajo starejšim občanom, ki se z ukinitvijo javnega avtobusnega prevoza soočajo z resnimi mobilnostnimi težavami.

Na staro, zdaj že pozabljeno štopanje smo spomnili v tokratnem testu - z dvema turbinskima polnilnikoma podprtim audijem A7 smo pobrali tri nadobudne mladeniče.

Sopotniki bodo glavni tudi v tokratni Avtopediji - govorili bomo o otroških sedežih, predvsem o tem, kdaj jih lahko otroci prenehajo uporabljati.

K ogledu Avtomobilnosti vas vabimo vsak torek ob 20.50 na TV SLO 2 in vsako soboto ob 12.15 na TV SLO 1.

Obiskovalci MMC-ja si boste lahko oddajo predpremierno ogledali že dve uri pred oddajo, vse prispevke iz oddaje pa bomo med tednom objavili tudi v obliki spletnih prispevkov.

Oddajo pripravljata Andrej Brglez in Miha Merljak, ki sta dolgoletna poznavalca avtomobilizma ter avtorja številnih medijskih in prometno-preventivnih dogodkov. Oddajo vodi David Urankar.

Odpravili smo se na Dunaj in v praksi spoznali tako imenovai car sharing. Foto: MMC RTV SLO
V Radljah ob Dravi so ukinili javni avtobusni prevoz, mobilnostne težave starejših zdaj rešujejo prostoferji - občina jim je namenila električno vozilo, da lahko svoje prostovoljno delo opravljajo brez lastnih stroškov. Foto: MMC RTV SLO
Kdaj lahko otrok zapusti svoj otroški sedež? Foto: MMC RTV SLO
Z "biturbo" audijem A7 smo pobrali tri mlade štoparje. Foto: MMC RTV SLO