Imenuje se enostavno karl, v spomin na sina ustanovitelja družbe. Foto:
Imenuje se enostavno karl, v spomin na sina ustanovitelja družbe. Foto:

Pri Oplu so predstavili nov model, malega karla, ki bo na prodaj od poletja 2015 dalje. Osnovni model bo stal manj kot 10.000 evrov.
Oplov koncept pri snovanju karla je bil narediti navzven majhen avtomobil, z dovolj prostorno potniško kabino. V dolžino meri 3,68 metra, ima pet vrat in prostor za pet ljudi.
Družinski oblikovni geni
Oblikovno je z osnovnimi elementi dizajna že na prvi pogled soroden drugim družinskim modelom. Sprednji del je oblikovan športno, tudi pri karlu je zaščitni znak dinamična kromirana prečka, na kateri je nameščen logo znamke. Potovalna kabina, ki vključuje veliko opreme za varnost in udobje, je povzeta po novi generaciji corse.
Med sistemi za aktivno varnost v Rüsselsheimu izpostavljajo sistem sprednje kamere, s tipali za nadzor ceste, ki z zvočnimi opozorili in utripanjem rumenega znaka na plošči z merilniki opozori voznika, da je zapeljal na oziroma prek vzdolžnih oznak na cestišču.
Litrski trivaljni motor
Za udobno vihtenje volana v mestih je dodan programa servoojačevalnika volana city mode, s čimer se zmanjša potreba po moči za obračanje volana. Na voljo je tudi parkirni asistent, ki z zvočnimi opozorili oznanja približevanje oviram za vozilom ob parkiranju vzvratno. Ima še tempomat, ogrevana sedeža spredaj in ogrevan volan, meglenke so opremljene s funkcijo cornering light, ki večajo varnost ob vožnji skozi zavoje, za doplačilo je na voljo strešno okno.
Karla bo poganjal litrski trivaljnik s 55 kilovatov moči, ki bo moč na kolesa prenašal s pomočjo petstopenjskega ročnega menjalnika. To naj bi bilo po zagotovilih tovarne dovolj za dinamično in varčno vožnjo, saj masa avtomobila ne presega 900 kilogramov.