Pri Smartu bodo električni model še letos ponudili v ZDA, v Evropi bo na voljo takoj za tem, konec leta, ali najpozneje na začetku leta 2017. Foto: Smart
Pri Smartu bodo električni model še letos ponudili v ZDA, v Evropi bo na voljo takoj za tem, konec leta, ali najpozneje na začetku leta 2017. Foto: Smart

Pri Daimlerju bodo jeseni predstavili električno izvedenko smarta, ki bo dopolnila ponudbo vozil smart, ki jo trenutno sestavljajo dvovratni model fortwo, štirivratni forfour, kabrio izvedenka krajšega modela in športni brabus.
To bo druga generacija električnega smarta. Prvi električni smart je bil predstavljen že leta 2007, ko je po ulicah Londona v pilotskem projektu vozilo 100 baterijskih "malčkov." Leta 2009 so električnega smarta ponudili na 18 trgih, zaradi velikega povpraševanja pa število vozil s 1.000 povečali na 2.000. Nova faza je sledila leta 2012, ko je bil v Nemčiji vsak četrti smart fortwo prodan v električni različici.
Prvi električni iz Revoza
Jeseni bo predstavljena nova, električna različica najnovejše generacije smarta, ki bo na voljo tako za model fortwo, fortwo cabrio kot forfour. Zadnjega bodo izdelovali v tovarni v Revozu in bo prvi električni serijski model, ki ga bodo proizvajali v Novem mestu in v Sloveniji. Električni smart fortwo bo nastajal v tovarni Hambach v Franciji.
Šefinja znamke Smart Annette Winkler je dejala: “Smart je bil že od samega začetka zasnovan tako, da lahko vanj vgradimo popolnoma električni sklop. To je električni pionir in je idealno mestno vozilo."
Za zdaj je o baterijskem modelu znanih zelo malo podatkov. Pri Smartu zgolj poudarjajo, da bo to zelo dinamičen in živahen avtomobil, saj bo obračalni krog enak kot pri klasičnih različicah.
Zelo verjetno bo v primerjavi s prehodnikom daljši tudi doseg.