Avus je bil eden izmed prototipov, na katerem so preskušali tudi možnosti uporabe aluminija. Foto: Audi
Avus je bil eden izmed prototipov, na katerem so preskušali tudi možnosti uporabe aluminija. Foto: Audi

Poleg stalne razstave so v muzeju pri matični tovarni v Ingolstadtu pripravili še posebno razstavo dvanajstih prototipov.

Avtomobili so zavestno postavljeni v minimalističnem okolju, brez posebnih aranžerskih dodatkov, ker so postavljalci razstave želeli usmeriti pozornost obiskovalcev izključno na same prototipe.

Med razstavljenimi vozili, ki so v različnih obdobjih nakazovali smernice oblikovnega razvoja audijev si je mogoče med drugim ogledati 35 let star Pininfarinin prototip NSU Ro 80 quarz, ki so ga predstavili leta 1972 na salonu v Torinu. Leta 1976 je nastal štirikolesni motocikel, konec sedemdesetih let mali avto z imenom student, ki nakazuje, o kakšnem krogu kupcev so razmišljali.

Z začetka devetdesetih je na ogled atraktivni športni kupe audi quattro spyder iz aluminija in z V6 sredinsko nameščenim motorjem, ki mu je sledil prototip avusa quattro, nato pa aluminijasti ASF audi space frame, ki je bil poskusni zajček tovarne za kasnejšo proizvodnjo modela v povsem drugačnem razredu, audija A8.

Sledi pa še vrsta zanimivih prototipov, ki so vsak po svoje prispevali k podobi današnjih modelov prestižne avtomobilske znamke iz Ingolstadta.