Avtomobili bodo obveščeni o razmerah na cesti, zato se bodo lahko izogibali nevarnim situacijam. Foto: Volvo
Avtomobili bodo obveščeni o razmerah na cesti, zato se bodo lahko izogibali nevarnim situacijam. Foto: Volvo

V zadnjem času sta glavni temi avtomobilskega sveta varnost in avtonomna vožnja. In prav na to sta se v raziskavi osredotočili podjetji Bosch in Prognos in konkretno predstavili pozitivne učinke, ki jih bodo v prihodnosti prinesli avtonomni avtomobili.

Študija z naslovom Connected Car Effect 2025 obsega kopico podatkov o tem, kakšen bo avtomobilski svet čez nekaj let. Nove funkcije za povezljivost v oblaku bodo lahko vsako leto pomagale preprečiti 260 tisoč nesreč s poškodovanimi osebami, prihraniti skoraj 400 tisoč ton izpustov ogljikovega in do 4,3 milijarde evrov zaradi škod ter zmanjšati porabo potrošnih materialov.

Avtomobili se bodo izogibali težavam
Raziskava, ki je potekala v Nemčiji, Združenih državah Amerike in v nekaterih kitajskih mestih, je vzela pod drobnogled 11 tehnologij za zasebni prevoz ljudi in ugotavljala njihov (pozitivni) učinek do leta 2025. Gre predvsem za povezljivost in delovanje "avtomobilskih možganov", ki bodo avtonomno sprejemali odločitve. S pametnimi telefoni, ki bodo integrirani v informacijsko zabavnih sklopih, in po zaslugi kamer in tipal bodo lahko avtomobili predvideli določeno situacijo ter se nanjo pravilno in učinkovito odzvali.

Avtomobil bo, ne da bi se voznik s tem ukvarjal, vnaprej poznal razmere na cesti in na podlagi tega sprejemal odločitve, s katerimi se bo izognil zastojem in nesrečam ter celo sam poiskal parkirno mesto.

Bosch in Prognos zelo jasno napovedujeta, da bo v treh državah, v katerih je bila raziskava izvedena, do leta 2025 denimo že 90 odstotkov vozil opremljenih s sistemom za nadzor stabilnosti ESP, 40 odstotkov vseh vozil pa bo imelo sistem za samodejno zaviranje v sili, ki deluje s pomočjo tipal za zaznavanje nenamerne menjave voznega pasu.