Po Ljubljani smo se vozili z električnimi renaulti zoe, twizzy in kangoo ter z električnim fordom focusom. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO
Po Ljubljani smo se vozili z električnimi renaulti zoe, twizzy in kangoo ter z električnim fordom focusom. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO
Elektromobilnost v Sloveniji - foto Miha Merljak
Lastnika električnih avtomobilov sta potožila nad nezanesljivimi javnimi polnilnicami. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO

S temi besedami je Danijel Levičar z Direktorata za energijo na Ministrstvu za infrastrukturo pospremil prihod novih električnih avtomobilov na naše ceste. V pol leta bodo namreč na naše ceste zapeljali električni renaulti twizzy, zoe in kangoo ter električna volkswagna e-up in e-golf, številne druge znamke so tik pred sprejetjem odločitve.

A naj bodo električni avtomobili s tišino in udobjem hipnega pospeševanja še tako mikavni, naše ceste kljub vsemu še ne bodo bistveno tišje, saj so električni avtomobili še vedno mnogo predragi za množično uporabo.

Povrhu smo pri voznikih električnih vozil pri nas preverili, s kakšnimi težavami se spoprijemajo pri vsakodnevnih vožnjah po Sloveniji, in izvedeli, da so velika težava nezanesljive javne polnilnice.

A poleg težav v tokratni Avtomobilnosti predstavljamo tudi izredno uspešno zgodbo, slovenska Hidria namreč na področju elektromobilnosti v svetovnem smislu že igra vlogo globalnega giganta.

V Avtopedii seznanjamo s sistemom regeneracije energije, preizkusili pa smo nissana qashqaia in vročega seata leona cupra.

K ogledu Avtomobilnosti vas vabimo vsak torek ob 20.50 na TV SLO 2 in vsako soboto ob 12.15 na TV SLO 1.

Obiskovalci MMC-ja si boste lahko oddajo predpremierno ogledali že dve uri pred oddajo, vse prispevke iz oddaje pa bomo med tednom objavili tudi v obliki spletnih prispevkov.

Oddajo pripravljata Andrej Brglez in Miha Merljak, ki sta dolgoletna poznavalca avtomobilizma ter avtorja številnih medijskih in prometno preventivnih dogodkov. Oddajo vodi David Urankar.