Prometnoinformacijski center za državne ceste je 15. marca praznoval deseto obletnico. Foto: DARS
Prometnoinformacijski center za državne ceste je 15. marca praznoval deseto obletnico. Foto: DARS

Glavna naloga centra, ki sta ga leta 2006 ustanovila Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo in DARS, je obveščanje o stanju in prometu na vseh državnih cestah. V povprečju posredujejo približno petdeset tovrstnih informacij na dan več kot tridesetim radijskim in televizijskim postajam.

Prometne informacije, kot so, denimo, gostota trenutnega prometa, delo na cesti in morebitne prometne nesreče, so uporabnikom dostopne tudi na spletnem portalu, kjer so grafično ponazorjene na interaktivnem zemljevidu Slovenije. Spletni portal med drugim obiskovalcem omogoča možnost predhodnega načrtovanja poti.

O dogajanju na cestah prometnoinformacijski center obveščamo tudi vozniki, kar je pomemben dodaten vir informacij o izrednih dogodkih na cesti, saj smo pogosto prav vozniki prvi na kraju dogodka. S posredovanjem informacije in aktivnim sodelovanjem pri obveščanju močno skrajšamo čas obveščanja drugih voznikov na tej poti, kar pomembno vpliva tako na varnost kot na dolžino potovalnega časa. V preteklih petih letih so tako imeli nekaj več kot šeststo tisoč klicev, ob prometnih konicah pa center pokliče tudi do dvesto ljudi.

Čeprav avtoceste in hitre ceste predstavljajo zgolj desetino slovenskega cestnega omrežja, se na njih dnevno prepelje kar polovica vsega prometa. Če ob tem upoštevamo še to, da prometnoinformacijski center nad našim avtocestnim omrežjem bedi 24 ur na dan, si ni težko predstavljati, da imajo ogromno podatkov.

Novost asistent Stane in DarsPromet+
Ob obletnici so na spletnem portalu predstavili tudi virtualnega asistenta Staneta. Asistent Stane je poimenovan po najstarejšem sodelavcu iz prometnoinformacijskega centra, govorna aplikacija, ki je trenutno še v preizkusni različici, pa bo voznikom pomagala priti hitreje do iskanih informacij.

Prometnoinformacijski center je poleg spletnega asistenta predstavil še novo aplikacijo za pametne telefone, ki jo je poimenoval DarsPromet+. Aplikacija uporabnikom pametnih telefonov, ki slonijo na treh najbolj pogostih operacijskih sistemih, zagotavlja sveže prometne informacije in ponuja dostop do cestnih kamer. S svojo informacijsko vrednostjo pa vas bo aplikacija razvajala zgolj v Sloveniji.