Do konca leta nameravajo izdelati 600 moskvičev, prva vozila bodo na prodaj decembra. Foto: Reuters
Do konca leta nameravajo izdelati 600 moskvičev, prva vozila bodo na prodaj decembra. Foto: Reuters

V nekdanji moskovski tovarni francoskega proizvajalca avtomobilov Renault, ki je po uvedbi sankcij proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini svoje premoženje prodal ruski vladi in mestu Moskva, so začeli proizvajati avtomobil moskvič.

Sorodna novica V opuščeni Renaultovi tovarni v bližini Moskve znova stekla proizvodnja legendarnih moskvičev

Legendarni sovjetski avtomobil, o katerem so po drugi svetovni vojni sanjali številni prebivalci Sovjetske zveze, se znova vrača na ulice ruskih mest.

"Vsi mislijo, da smo le prilepili logotip na že izdelane avtomobile. A ni tako. Avtomobile sestavljamo za tekočim trakom. Sem so pripeljali sestavne dele: sprednji del, zadnji del, izpušni sistem, kolesa in mnogo drugih delov. Za tekočim trakom jih sestavimo v avtomobil," je pojasnil Maksim Kljuškin, vodja projekta Moskvič.

Moskvič 3 je kopija kitajskega športnega terenskega vozila JAC S4. Letno nameravajo izdelati 100.000 avtomobilov. "Imamo zunanje sodelavce. Sodelujemo z rusko tovarno tovornjakov Kamaz, drug partner pa nas oskrbuje s sestavnimi deli," je še povedal Kljušin.

Po podatkih Združenja evropskih podjetij v Rusiji je v prvih desetih mesecih letošnjega leta prodaja novih avtomobilov v tej državi padla za 60 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Moskvič po 20 letih ponovno proizvaja znameniti sovjetski avtomobil