V Oplovih prodajnih salonih bodo odslej dobrodošli tudi štirinožni uporabniki vozil. Foto: Opel
V Oplovih prodajnih salonih bodo odslej dobrodošli tudi štirinožni uporabniki vozil. Foto: Opel
Psom prijazni Oplovi saloni
Tudi pri prevažanju psov in ostalih ljubljenčkov je treba spoštovati nekaj predpisov in poskrbeti za ustrezno varnost. Foto: Opel
Psom prijazni Oplovi saloni
Način prevoza je med drugim odvisen od velikosti in značaja pasjega sopotnika. Foto: M.Kr.
Psom prijazni Oplovi saloni
Strokovnjaki priporočajo pred vožnjo ustrezno pripravo, med drugim vsaj nekaj igre oziroma daljši sprehod. Foto: Opel

V vseh prodajnih salonih naj bi namreč do konca meseca junija uvedli pasje kotičke, v katerih bodo na voljo voda in priboljški, obenem pa bodo lahko pasji spremljevalci udobno počakali na svoje lastnike, da opravijo z razlogi za obisk prodajnega salona oziroma servisa.

Tretjina slovenskih gospodinjstev s psi
Veliko število psov statistično pomeni, da ima že skoraj vsako tretje slovensko gospodinjstvo pasjega člana, kar nas uvršča visoko tudi med državami v Evropski uniji. Pasji spremljevalci pa so v Sloveniji dobrodošli tudi v številnih hotelih in lokalih.

Po besedah Oplovih predstavnikov so prva avtomobilska znamka v Sloveniji, ki je k temu pristopila organizirano in v sodelovanju z nekaterimi zunanjimi partnerji, predvsem tistimi, ki ponujajo ustrezno opremo za varen in udoben prevoz pasjih sopotnikov.

Varno in udobno tudi za štirinožne sopotnike
Predstavitev prvega Oplovega prodajnega salona Avto Moste v Ljubljani, so izkoristili za poudarek nekaterih osnovnih pravil, ki se nanašajo na ustrezen prevoz pasjih sopotnikov, še posebej pred prihajajočimi pogostejšimi vožnjami na daljše dopustniške relacije.

Kljub vsebinski ohlapnosti tretjega odstavka 92. člena Zakona o pravilih cestnega prometa, ki zapoveduje le »ustrezno zavarovanje« domačih živali med prevozom v motornem vozilu in dokaj nizke globe za neupoštevanje določila, je verjetno cilj vsakega odgovornega lastnika, da bo prevoz štirinožnega člana družine varen in udoben zanj, pa tudi sopotnike.

Tako pasji sopotniki ne sodijo na sovoznikov sedež oziroma v bližino voznika, kjer bi lahko ogrozili upravljanje z vozilom. Odločitev o prevozu na zadnjih sedežih ali v prostoru za prtljago - seveda to ne velja za zaprte prtljažnike klasičnih triprostorskih limuzin - pa je odvisna od velikosti pasjega sopotnika, njegovega značaja in prenašanja vožnje ter ostalih sopotnikov.

Dodatna oprema za varnost in čistočo
Pri prevozih na zadnjih sedežih je priporočljiva odstranljiva prevleka, kar zagotavlja predvsem lažje vzdrževanje čistoče, ter obvezna oprsnica, ki omogoča vpetje v varnostni pas. S tem je pes boljše zavarovan tudi v primeru naglega zaviranja. Še varnejši in za psa pogosto udobnejši pa je prevoz v ustreznem transportnem boksu, ki mora biti seveda dovolj velik in ustrezno zračen.

Transportni boks je mogoče namestiti na zadnje sedeže ali odprt prtljažni del, kjer je mogoče tudi prosto prevažati predvsem pse večjih in srednjih pasem ter jim omogočiti vsaj nekaj gibanja. Priporočljiva je namestitev zaščitne obloge prtljažnika, ki preprečuje drsenje psa med vožnjo in olajša čiščenje, tako rekoč obvezna pa je namestitev pregrade med prtljažni del in potniško kabino. Za varnost psa in ostalih sopotnikov je sprejemljiv kompromis vsaj dvig vzglavnikov zadnjih sedežev.

Pomembna je tudi priprava na pot
Sicer pa strokovnjaki priporočajo, da pred vsako potjo, še posebej pa daljšimi, psa vsaj malce utrudite z igro ali sprehodom. Za glavni obrok poskrbite že več ur pred potjo ali šele na cilju, med samo potjo pa ne varčujte z vodo in kakšnim manjšim nagradnim prigrizkom.

Daljše poti načrtujte skrbneje in pazite na ustrezne postanke, da se pes sprehodi, naužije svežega zraka in opravi vse kar mora. Tudi če imate v vozilu klimatsko napravo poskrbite za dodatno senčenje in pazite na razmerje med notranjo in zunanjo temperaturo.

Še posebej pomembno pa je, da vozilo pred odhodom na pot prezračite in se ne zanašate na hitro hlajenje s klimatsko napravo, saj to ni zdravo ne za dvonožne, še manj pa štirinožne sopotnike. Zadnji so ponavadi precej bolj občutljivi kot človeški potniki, česar se odgovorni skrbniki štirinožnih članov družine tudi zavedajo in ustrezno ravnajo.