Renault je avtomobilska družba, ki največ vlaga v razvoj električnih vozil. Foto: EPA
Renault je avtomobilska družba, ki največ vlaga v razvoj električnih vozil. Foto: EPA

Več kot 71.000 ljudi je kupilo 100-odstotno Nissanovo električno vozilo leaf, okoli 30.000 pa Renaultova električna vozila kangoo ZE, twizy, zoe in fluence ZE. Največ povpraševanja med električnimi avtomobili je prav po leafu, pri čemer vodilni trg za prodajo tega avtomobila predstavljajo ZDA. Tudi stotisoči kupec je bila ameriška diplomantka.

Renault in Nissan sta partnerstvo sklenila leta 1999. Renault je od tedaj 43-odstotni lastnik Nissana, ta pa ima v lasti 15 odstotkov Renaulta.

Najbolje se prodajajo vozila znamke Toyota
Zelo dobro pa gre še enemu japonskemu proizvajalcu avtomobilov - Toyota je v prvem polletju s prodanimi 4,91 milijona vozili ohranila prvo mesto med proizvajalci z največ prodanimi avtomobili.

Podjetje je na domačih tleh v prvih šestih mesecih leta sicer prodalo manj avtomobilov (na letni ravni je prodaja upadla za 1,2 odstotka), vendar pa je na tujih trgih, predvsem v ZDA, prodaja narasla za 2,4 odstotka, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Toyoti s prodanimi 4,85 milijona avtomobilov sledi ameriški avtomobilski proizvajalec General Motors. Na tretjem mestu pa je nemški Volkswagen, ki je v prvem polletju prodal 4,7 milijona avtomobilov.