BamBoo je oblikovno minimalističen avtomobil, ki se spogleduje s sedemdesetimi leti minulega stoletja. Foto: Rinspeed
BamBoo je oblikovno minimalističen avtomobil, ki se spogleduje s sedemdesetimi leti minulega stoletja. Foto: Rinspeed

Tudi letošnja Rinspeedova kreacija, ki se tradicionalno predstavlja v Ženevi, izstopa iz povprečja in prinaša okus poletja iz sedemdesetih let.

BamBoo se imenuje odprti avtomobil, namenjen prevažanju brezskrbnih potnikov na oddihu, ki se tudi ali pa še posebej v prostem času niso pripravljeni odpovedati sodobnim komunikacijam s svojimi istomišljeniki. Rinspeedovi avtomobilski prototipi sicer niso namenjeni temu, da bi nekoč ugledali luč sveta tudi v serijskih različicah, so pa odlična platforma za preizkušanje in uporabo novih idej in materialov, ki se slej kot prej pojavijo v avtomobilski panogi. Tudi pri letošnjem izdelku Franka M. Rinderknechta, na katerem se blešči podpis ameriškega pop-umetnika Jamesa Rizzija, so sodelovala številna priznana podjetja in prispevala napredne tehnologije, ki nimajo veliko skupnega z nostalgično temo obujanja spominov na pisano obarvana sedemdeseta leta minulega stoletja.

Povsem trendovski pa je tudi pogonski agregat, električni motor z največjo močjo 54 kilovatov, ki 1.090 kilogramov težkemu avtomobilu zagotavlja hitrosti do 120 kilometrov na uro, baterije pa doseg do 105 kilometrov.

Sicer pa poleg električnega motorja med zanimivimi tehnološkimi rešitvami najbolj izstopajo mehka napihljiva streha, ki jo lahko potniki uporabijo tudi za ležanje na plaži, napihljiva zadnja sedeža, prikazovalnik na mestu nekdanje motorne maske, ki služi za komuniciranje z neposredno okolico, armatura polna sodobnih tehnoloških igračk namenjenih komuniciranju na daljavo in obveščanju istomišljenikov o trenutnih poteh, počutju …