Pri Samsungu menijo, da bi lahko s projicirnim zaslonom mlade odvrnili od tega, da med vožnjo uporabljajo mobilni telefon. Foto: Samsung
Pri Samsungu menijo, da bi lahko s projicirnim zaslonom mlade odvrnili od tega, da med vožnjo uporabljajo mobilni telefon. Foto: Samsung

Pri Samsungu Italia so predstavili koncept, ki so ga poimenovali smart windshield (pametno vetrobransko steklo) in je pravzaprav projekcijski zaslon (HUD) za skuterje.
Tehnologija, ki so jo predstavili, je povsem preprosta in nič drugačna od tiste, ki jo proizvajalci vse bolj množično vgrajujejo v osebne avtomobile. Mobilna aplikacija za pametne telefone je povezana z majhnim projektorjem, ki prezrcali informacije, pomembne za motorista, na mali zaslon v spodnjem delu armaturne plošče motorja.
Konceptna tehnologija vozniku med vožnjo z motorjem omogoča spremljanje navigacijske naprave, samodejno pošiljanje odgovorov po elektronski pošti, telefonske klice in pošiljanje SMS-ov. Čeprav slednje ne sodi na motor, pa so pri italijanskem Samsungu prepričani, da bi na ta način mladi, ki v Italiji množično uporabljajo skuterje, med vožnjo ne govorili več po telefonu.
BMW z drugačno zamislijo
To ni prvič, da smo videli tehnologijo projiciranja za motorna kolesa, vendar pa so pri Samsungu, enem največjih imen v svetu zabavne elektronike in tehnologije, sliko prvič usmerili na vetrobansko steklo. Reevu in BMW sta se pri HUD-tehnologiji osredotočila na motoristovo čelado. BMW-jeva konceptna čelada s projicirnim zaslonom omogoča, da se prometne informacije izrisujejo pred očmi voznika, kar mu omogoča, da vso pozornost posveti prometu. Nabor prikazanih informacij je zelo širok, od tehničnih do ovir na cesti. Motorist lahko v vsakem trenutku ve, kakšen je tlak v pnevmatiki, raven olja in goriva, potovalna hitrost in izbrana prestava, omejitev hitrosti, sistem zaznava in projicira prometne znake in brezzamično opozarja na nevarnosti v prometu, kot so cestni zastoji, prometne nesreče, tudi takšne, ki se zgodijo nenadoma.
Zamisli z vgradnjo projicirnega zaslona v čelado so nekateri strokovnjaki za varnost označili za motečo, zato se zdi, da Samsungova rešitev ponuja nekoliko varnejšo uporabo med vožnjo.