Scenic je tudi na slovenskih cestah pristen že nekaj let, zdaj pa prihaja v osveženi kolekciji 2012. Foto: MIV
Scenic je tudi na slovenskih cestah pristen že nekaj let, zdaj pa prihaja v osveženi kolekciji 2012. Foto: MIV

Scenic in grand scenic v kolekciji za leto 2012 ponujata nekaj kozmetičnih sprememb na zunanjosti, pestrejšo ponudbo opreme in novosti pri motorjih.

Pri zunanji kozmetiki tudi Renaultovi oblikovalci niso presegli tradicionalnih meja, ki jih je za tovrstne osvežitve podobe postavila avtomobilska industrija. Obe različici se od prejšnjih sicer razlikujeta, vendar bistvo ostaja nespremenjeno. To pa so zunanje mere, prostornost potniške kabine in seveda ponudba petih sedežev pri scenicu oziroma opcija petih ali sedmih sedežev pri daljšem grand scenicu.

Nekaj zanimivejših novosti je mogoče najti na seznamu opreme, ena izmed njih je sistem visio, ki med drugim spremlja talne oznake na cestišču in voznika opozori na spremembo voznega pasu oziroma uhanjanje iz smeri. Hkrati pa kamera sistema služi tudi za zaznavanje luči avtomobilov in v okolici ter samodejno preklaplja med zasenčenim in dolgim snopom žarometov. Uporabna novost pa je tudi pomoč pri speljevanju navkreber, ki odpravi morebitne težave z uporabo ročne zavore in uhajanjem vozila nazaj.

Pri pogonskih agregatih je največja novost uvajanje motorjev iz nove Renaultove generacije s skupnim imenom energy. Kupci že lahko za pogon vozila izberejo nov dizelski motor dCi 130 z največjo močjo 96 kilovatov (130 KM), maja pa bodo pri Renaultu ponudbo popestrili še z novim bencinskim motorjem TCe 115. Končni nabor motorjev bo tako sestavljen iz dveh bencinskih in petih dizelskih, kar družini scenic z dvema karoserijskima različicama, petimi osnovnimi ravnmi opreme in številnimi dodatki oziroma nadgradnjami zagotavlja širok krog morebitnih kupcev.

Če se bodo pričakovanja prodajalcev uresničila, bo letos na slovenske ceste zapeljalo približno 1.000 novih scenicov, med katerimi bo približno 70 odstotkov »normalnih«, 30 odstotkov pa »podaljšanih«. Za najcenejšega scenica na slovenskem trgu bo treba po ceniku odšteti 17.330 evrov, za najcenejšega grand scenica pa 19.730 evrov. So pa pri Renaultu že napovedali, da bodo kupci deležni do 2.400 evrov popusta.