Mladi vozniki se sicer največkrat zavedajo nevarnosti fotografiranja za volanom, a to vseeno počno. Foto: Ford
Mladi vozniki se sicer največkrat zavedajo nevarnosti fotografiranja za volanom, a to vseeno počno. Foto: Ford
Uporaba pametnih telefonov med vožnjo
Avtoportret za volanom voznico ali voznika v povprečju zmoti za štirinajst sekund, lahko pa tudi več, če z rezultatom nista zadovoljna. Foto: Ford

Rezultati raziskave, ki jo je naročil Ford in je zajela približno sedem tisoč evropskih mladih voznikov, starih od 18 do 24 let, kažejo, da se večina zaveda nevarnosti neustrezne uporabe pametnih telefonov med vožnjo, a to vseeno počne.

Kot poudarjajo pri Fordu, je bil eden izmed razlogov za naročilo raziskave večje število prometnih nesreč s hudimi poškodbami in celo smrtnimi izidi, za katere se je izkazalo, da so se vozniki tik pred trčenjem ukvarjali s snemanjem »sebka«. Na podlagi omenjenega in izsledkov raziskave pa bodo v program »Ford Driving Skills for Life«, ki ga izvajajo v nekaterih evropskih državah, vključili tudi izobraževanje o nevarnostih zaradi neustrezne uporabe pametnih telefonov.

Štiri sekunde za pričesko, štirinajst za sebek
Raziskave sicer kažejo, da snemanje sebka voznika zmoti za 14 sekund, preverjanje dogajanja na družabnih omrežjih pa za 20 sekund – v tem času avtomobil pri hitrosti 100 km/h prevozi razdaljo, ki ustreza dolžini petih nogometnih igrišč. Omenjeno zamoti voznika precej dlje kot nekateri drugi bolj običajni »opravki«, na primer popravljanje pričeske ali vnos številke v telefon. Državna agencija za varnost na avtocestah (NHTSA) iz ZDA na podlagi lastne raziskave namreč navaja, da popravljanje pričeske ob opazovanju v vzvratnem ogledalu voznika zmoti za štiri sekunde, ročni vnos telefonske številke v mobilni telefon pa za sedem sekund.

Britanski vozniki se najpogosteje »sebkajo«
Po podatkih Fordove raziskave bodo med vožnjo najverjetneje posneli sebek britanski vozniki (33 odstotkov), sledijo jim vrstniki v Nemčiji (28 odstotkov), Franciji (28 odstotkov), Romuniji (27 odstotkov), Italiji (26 odstotkov), Španiji (18 odstotkov) in Belgiji (17 odstotkov).

Nemški vozniki prednjačijo pri uporabi aplikacij, družabnih omrežij ali spletnih strani (35 odstotkov) za volanom, le nekaj manj jih na ta način tvega v Veliki Britaniji (32 odstotkov), nekoliko nižji je delež mladih voznikov s tovrstnim nevarnim početjem v Belgiji (26 odstotkov), Romuniji (25 odstotkov), Franciji (23 odstotkov), Italiji (21 odstotkov) in Španiji (8 odstotkov).

V okviru ozaveščanja o nevarnostih neustrezne uporabe pametnih telefonov med vožnjo so posneli tudi videospota o zgodovini nevarnih avtoportretov in možnosti, da bo to zadnja fotografija v življenju.