Škoda je predstavila varnostni pas za psa v vozilu, ki je lahko hkrati tudi povodec. Foto: Škoda
Škoda je predstavila varnostni pas za psa v vozilu, ki je lahko hkrati tudi povodec. Foto: Škoda

V času odhodov na potovanja, ko številni s seboj na dopust vzamejo tudi psa, so pri Škodi predstavili nekaj praktičnih dodatkov za varen prevoz hišnih ljubljenčkov.
Prevoz živali v avtomobilih mora biti varen, kar predpisuje tudi zakonodaja. Pes ne spada na prednji sedež, tudi drugod po kabini, kjer prevažamo psa, pa mora biti poskrbljeno za varnost tako živali kot drugih potnikov. Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti domače živali, ki jih prevažamo v delu motornega vozila, namenjenega za prevoz potnikov oziroma prtljage, ustrezno zavarovane.
Pravilnik o zaščiti hišnih živali dodatno predvideva, da mora biti hišna žival pri prevozu zavarovana pred padcem ali pobegom s prevoznega sredstva ter zaščitena pred vročino, sončno pripeko, mrazom in padavinami.
Varnostni pas, ki je lahko povodec
Pri Škodi so predstavili vrsto dodatkov za varen prevoz živali. Eden izmed teh je varnostni pas za psa, ki poskrbi, da pes tudi ob morebitnih silovitem zaviranju ali trku ne poleti naprej v kabino. Ponujajo ga v štirih velikostih, od S do XL. Varnostni pas je dodatno praktičen, saj ga je mogoče uporabiti tudi za dresiranje ali sprehajanje.
Drugi pripomoček je zaščita pred nadležnimi dlakami za zadnjo klop. S posebno blazino prostor v vozilu ostane čist. Na voljo je za vrsto modelov, od najmanjšega citigoja do superba. Lahko se razgrne na zadnjo klop ali na tla med sedeže. Material je vodoodporen in se ga lahko opere, njegova površina pa je nedrseča, kar povečuje varnost prevoza, ko se vozilo premika. Blazina se s pomočjo kavljev pritrdi na sprednja in zadnja vzglavnika.
Škoda je predstavila tudi pregradno mrežo med zadnjo klopjo in prtljažnim delom, s katero so lahko opremljeni karavanski modeli fabia, octavia in superb. Rešetke so nameščene neposredno za zadnjimi vzglavniki in preprečujejo, da bi pes splezal k potnikom na sedeže. Voznik ob tem nima motenega pogleda nazaj.
Če psa prevažate v prtljažnem delu, so na voljo po meri izdelane zaščitne preproge iz gume. Gumo je mogoče odstraniti iz vozila in je preprosta za čiščenje, kadar je to potrebno. Na voljo je tudi robustnejša plastična zaščita prtljažnega dela.