V Sloveniji ostaja pri osebnih vozilih prvak med znamkami Renault, med modeli pa clio. Foto: M. Kr.
V Sloveniji ostaja pri osebnih vozilih prvak med znamkami Renault, med modeli pa clio. Foto: M. Kr.

Z večjim številom registracij se Slovenija uvršča med manjšino držav Evropske unije, po koncu oktobra jih je bilo le devet, v katerih so letos registrirali več avtomobilov kot v enakem obdobju lani. Čeprav zbrani podatki o novembrski prodaji za vse države članice še niso na voljo, pa bo razmerje verjetno podobno tistemu iz oktobra, trend pa se bo skoraj gotovo nadaljeval tudi do konca zadnjega letošnjega meseca.

Med osebnimi vozili trdno vodstvo Renaulta
Med znamkami je na slovenskem trgu očitno še vedno najuspešnejši Renault, saj statistika kaže, da je bilo letos registriranih že 7.970 novih osebnih vozil z Renaultovim znakom. Na drugem mestu lestvice znamk je v Sloveniji Volkswagen s 6.913 registracijami, obe omenjeni znamki sta letos do konca novembra dosegli precej boljši rezultat kot lani. Renault ima namreč 980, Volkswagen pa 466 več registriranih osebnih vozil. Peugeot se lahko na tretjem mestu letos sicer pohvali s 3.435 registracijami, vendar je to 196 manj kot lani.

S skupno 3.285 registracijami se je na četrto mesto uvrstila Škoda, na petem mestu ji s 3.151 registriranimi osebnimi vozili sledi Opel. Škodi je za dvig po lestvici dalo zagon 389 dodatnih registracij, Opla pa je potegnila navzdol razlika 272 manj registriranih osebnih avtomobilov. V prvo deseterico so se poleg omenjenih petih znamk uvrstili še Kia, Citroën, Ford, Hyundai in Fiat.

Clio je dolgoletni prvak med modeli
Med najbolj iskanimi modeli pa je na slovenskem trgu še vedno prvak Renaultov clio, v enajstih mesecih je bilo registriranih 3.836 primerkov, na zmagovalne stopničke pa sta se uvrstila še Volkswagnov golf z 2.420 primerki in kia ceed s 1.778 registriranimi primerki.