Pri nakupu novega avtomobila moramo misliti racionalno. Foto: Boštjan Podlogar, MMC RTV Slovenija
Pri nakupu novega avtomobila moramo misliti racionalno. Foto: Boštjan Podlogar, MMC RTV Slovenija

Stroški lastništva avtomobila so nekaj, na kar marsikdo pri nakupu novega avtomobila ne pomisli. Je prav, da se pri nakupu oziramo le na to, kakšen avtomobil nam je všeč in bi ga radi imeli? Navsezadnje je treba pomisliti tudi na to, za koliko bomo lahko avtomobil prodali in še kaj.

Na takšna vprašanja nam je v Tehnološkem paviljonu Avtomobilnosti na 24. avtomobilskem salonu Slovenije pojasnil predstavnik Eurotaxa Matija Trček.

Kakšni kupci smo Slovenci?
Trček je na začetku opozoril, da vsak kupi avtomobil za denar, ki ga premore, zato ga vsak, pa naj gre za majhen ali velik avtomobil, začne imeti za svojega. To pripelje do neke iracionalnosti pri celotnem obnašanju. Večina slovenskih kupcev bi rada več kot zmore, zato na začetku nakup zastavijo preveč na široko, na koncu pa vse skrčijo samo na ceno. To je narobe. Kdor kupuje avtomobil, bi se moral vprašati, koliko metrov bo prevozil, kaj bo prevažal in podobno. Že med kombilimuzino in kombijem je precejšnja razlika v ceni, nakup prevelikega avtomobila z veliko medosno razdaljo pa je nesmiseln, če ga ne potrebuješ. Povprečen Slovenec sicer kupuje avtomobil z dizelskim motorjem, potem pa se odloča glede na paket opreme.

Kaj omogoča Eurotax?
In kaj lahko prodajalcu avtomobila omogoči cenitev Eurotax? Dobite vpogled v razliko med prodajno ceno in ceno odkupa, na osnovi katere se lahko odločite, ali boste avtomobil prodajali sami ali ga boste dali v odkup. Če ima vaš avtomobil denimo 1,6-litrski bencinski motor s povprečno opremo, bo razlika med obema cenama manjša, saj ga bo trgovec tudi lažje prodal naprej, pri manj zaželenih pa bo razlika večja. Omeniti je treba tudi opremo, ki lahko vpliva na ceno. Najhitreje pada cena razkošni opremi, kakršno je usnje na sedežih, funkcionalna oprema že bolje ohranja vrednost, varnostna pa jo izgublja zelo počasi, saj avtomobila brez ABS ali klimatske naprave denimo skoraj ne morete prodati. Posebnost je tudi bela barva karoserije, ki jo je zelo težko prodati.

Previdno pri nakupu uvoženih avtomobilov
Imajo kakšen nadzor nad avtomobili iz tujine? Pri tem se postavlja predvsem vprašanje, ali je iz tujine uvožen avtomobil res lahko dvakrat cenejši od slovenskega. Če kupite avtomobil s "prevrtenim števcem", so lahko izpuščeni servisni intervali, zaradi tehničnih pomanjkljivosti lahko pride celo do hude prometne nesreče in tako naprej. Kupci se ne zavedajo tega, da bodo v primeru hude prometne nesreče preverili zgodovino avtomobila in zavarovalnica lahko v skrajnem primeru zahteva celo povračilo izplačane odškodnine.

Več o tej temi pa si oglejte v eni izmed prihodnjih oddaj Avtomobilnosti.

Matija Janežič