Rolls-Royce ni povsem neznan pojav na londonskih ulicah, kolona stotih pa vsekakor vreden stoletnega jubileja. Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce ni povsem neznan pojav na londonskih ulicah, kolona stotih pa vsekakor vreden stoletnega jubileja. Foto: Rolls-Royce

Po londonskih ulicah se je zapeljala kolona stotih primerkov prestižnežev, da bi počastili stoti rojstni dan legendarne maskote »spirit of ectasy«.

Čeprav pri izdelovalcu prestižnih avtomobilov v tančico skrivnosti bolj ali manj zavestno zavijajo zgodbo o nastanku maskote, predvsem katera dama je bila model zanjo, pa je še najbližje resnici, da je »spirit of ectasy« nastal po podobi Eleanor Thornton. Mlada dama je bila ena izmed prvih britanskih navdušenk nad motornimi vozili in desna roka nadarjenega tržniškega stratega Clauda Johnsona, ki mu je iz mlade britanske avtomobilske znamke v javnosti uspelo narediti statusni simbol. In to predvsem po zaslugi prijateljev med založniki časnikov in prvih specializiranih revij, kot je bil ustanovitelj revije Car Illustrated John Scott Montagu. Ker je bilo v prvih letih 20. stoletja avtomobile lažje risati kot fotografirati, pa je del zgodbe postal tudi hišni risar Charles Sykes, ki je narisal skice za maskoto.

Maskota je z leti postala neločljiv simbol znamke in malce nejasnosti v zvezi z nastankom legendi le še koristi. Rolls-Roycei pa tako ali tako zbujajo pozornost, kjer koli se pojavijo.

Enako se je tokrat dogajalo na londonskih ulicah, kjer je kar sto prestižnežev iz različnih obdobij, med katerimi so bili primerki silver ghostov, silver cloudsov, silver shadowsov in silver spursov, podalo na pot od Belgravie mimo številnih londonskih znamenitosti, vključno z Big Benom, Trafalgar Squarom in Piccadilly Circusom, ter kraji, pomembnimi in značilnimi za znamko, do bivališča vojvode northumberlandskega Syon House, kjer se je na enem kraju zbrala neprecenljiva druščina legendarnih prestižnežev.