Potovalne kabine v modelih Tesla Motors z najnovejšo programsko opremo se ne ne bodo segrele na več kot 40 stopinj Celzija. Foto: Tesla Motors
Potovalne kabine v modelih Tesla Motors z najnovejšo programsko opremo se ne ne bodo segrele na več kot 40 stopinj Celzija. Foto: Tesla Motors

V ZDA zaradi vročinske kapi, ki je posledica sedenja v pregretem avtomobilu, vsakih 10 dni v povprečju umre en otrok. Strokovnjaki za zdravje pravijo, da je dovolj 15 minut, da v razgretem avtomobilu otrok umre. Še več je primerov poginulih psov in drugih žival, ki jih nevestni lastniki pustijo v avtomobilu, parkiranem na žgočem soncu.

Direktor Tesle Motors Elon Musk je na družabnem omrežju Twitter objavil, da bo računalnik v Teslinih modelih samodejno vzdrževal temperaturo v potovalni kabini avtomobila. Tako bo preprečil, da bi otroke ali hišne ljubljenčke zadela vročinska kap.
Tudi pri Toyoti predstavili svoj sistem
Teslo Motors so s svojevrstnim sistemom prehiteli pri Toyoti, kjer so v tretji generaciji hibridnega priusa predstavili sistem, ki samodejno prezračuje kabino, ko je vozilo parkirano na soncu in izpostavljeno vročini. Japonski proizvajalec vozil je to dosegel z inštalacijo sončnih celic na strehi avtomobila, ki generirajo električno energijo za delovanje prezračevanja oziroma kroženje zraka v potniški kabini.
V nasprotju s Toyotinim sistemom Teslin omogoča, da se zrak v parkiranem vozilu vseskozi hladi. Računalnik je za zdaj programiran, da vključi klimatski sistem in prepreči, da bi temperatura v kabini presegla 40 stopinj Celzija. Pri ameriškem proizvajalcu električnih vozil pojasnjujejo, da bi lahko s polnimi baterijami temperaturo v vozilu vzdrževali eno leto.

Glede na to, da tudi temperature okoli 40 stopinj Celzija v avtomobilu niso nenevarne za otroke in živali, je Musk napovedal, da bodo pri naslednji optimizaciji programske opreme računalnika omogočili lastnikom, da bodo sami nastavili temperaturo, ki jo bodo želeli imeti v avtomobilu, ko bodo sedli vanj.