Ime setsuna, ki v japonskem jeziku pomeni trenutek, je bila izbrana z namenom ponazoriti, da ljudje doživljajo dragocene, a minljive trenutke, ki so neprecenljivi. Foto: Toyota
Ime setsuna, ki v japonskem jeziku pomeni trenutek, je bila izbrana z namenom ponazoriti, da ljudje doživljajo dragocene, a minljive trenutke, ki so neprecenljivi. Foto: Toyota

Toyota je na enem od največjih oblikovalskih dogodkov na svetu v Milanu predstavila prototip električnega roadsterja, izdelanega iz lesa, poimenovanega setsuna. Japonci so z njim želeli pokazati, da se bodo pri svojih vozilih osredotočili na emocionalno oblikovanje.
Toyota setsuna ne bo odšla v proizvodnjo, gre le za prototipno vozilo. Za izdelavo so uporabili več vrst lesa. Za zunanje plošče so uporabili japonsko cedro, za izdelavo okvirja vozila pa japonsko brezo. Za izdelavo lesene zunanjosti in potovalne kabine so uporabili posebno, tradicionalno japonsko tehniko gradnje, poimenovano okuriari, pri kateri se ne uporabljajo žeblji ali vijaki.

Les obljublja trajnost
Japonci so uporabo lesu zagovarjali s tem, da gre za trajen material, ki se s časom spreminja, s tem pa so želeli ponazoriti, kako se je uporaba družinskega avtomobila spreminjala iz generacije v generacijo, avtomobil pa je s tem pridobil neko novo vrednost, ki so jo sposobni ceniti le člani družine.
Toyota je setsuno predstavila na milanskem tednu oblikovanja. Namesto da bi nalogo zaupali enemu izmed številnih lastnih oblikovalskih centrov, so ustvarjanje koncepta zaupali Kendži Cudžiju, vodji projektov in produktnega načrtovanja v Toyotinem štabu v Aičiju na Japonskem.
"Ko pogledate v prihodnost, morate hkrati upoštevati okoljske in tehnološke vidike prihodnjih avtomobilov. Pri tem pa je treba biti pozoren na povezanost voznika in avtomobila," pravi Kendži.