V oddaji Avtomobilnost smo spregovorili o tem katera so tista zdravila, ki že sama po sebi vplivajo na zaznavanje, in katera zdravila lahko na vožnjo vplivajo, če jih kombiniramo z drugimi.

Podobno negativen vpliv kot alkohol in seveda tudi zdravila pa ima na našo vožnjo tudi utrujenost. Naš šampion Peter Prevc to dobro ve, saj je to spoznal v prometni nesreči - v oddaji Avtomobilnost je opisal svojo zgodbo, strokovnjaki pa so podali nekaj nasvetov, kaj storiti, ko vas za volanom zagrabi utrujenost.

Proti utrujenosti pomaga tudi že avtomobilska tehnika - kako elektronika zazna, da smo vozniki utrujeni smo razložili v rubriki Avtopedia.

Preizkusili pa smo tudi tri nove avtomobile: ekskluzivno kio soul z električnim pogonom, ki nam je z enim polnjenjem omogočil 147 kilometrov vožnje, kar je odličen rezultat. Ta soul sicer ima določeno ceno 32.000 evrov, a ga ne morete več kupiti, saj je razprodan. Preizkusili smo tudi novo generacijo prestižnega mercedes-benza razreda C v karavanski izvedbi, pomagamo pa vam tudi pri odločitvi, katerega renaulta twinga izbrati, tistega s turbinskim polnilnikom ali brez njega.


K ogledu Avtomobilnosti vas vabimo vsak torek ob 20.50 na TV SLO 2 in vsako soboto ob 12.15 na TV SLO 1.

Obiskovalci MMC-ja si boste lahko oddajo predpremierno ogledali že dve uri pred oddajo, vse prispevke iz oddaje pa bomo med tednom objavili tudi v obliki spletnih prispevkov.

Oddajo pripravljata Andrej Brglez in Miha Merljak, ki sta dolgoletna poznavalca avtomobilizma ter avtorja številnih medijskih in prometno-preventivnih dogodkov. Oddajo vodi David Urankar.

Peter Prevc opiše svojo prometno nesrečo, kateri je botrovala utrujenost. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO
Ne samo alkohol, tudi zdravila onemogočajo vožnjo. Foto: MMC RTV SLO
Veste, kaj pomeni rdeči trikotnik na sliki? Foto: MMC RTV SLO
Končno električni avtomobil s primernim dosegom? S to kio soul smo mi z enim polnjenjem prevozili 149 kilometrov. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO
Mercedes-Benz C T 220 CDI - danes se marsikatera avtomobilska znamka šopiri, kako zelo premijske so njihove limuzine. A dovolj je, da vstopite v kabino tega mercedesa, pa je jasno, kaj je prestiž. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO