V Detroitu so znova pripravili prireditev, ki je paša za oči. Foto: NAIAS
V Detroitu so znova pripravili prireditev, ki je paša za oči. Foto: NAIAS

Čeprav bo avtomobilski salon v Detroitu vrata uradno odprl 15. januarja, sta bila ponedeljek in torek namenjena medijem in prvim predstavitvam.

Severnoameriški mednarodni avtomobilski salon (NAIAS – North American International Auto Show) je ena izmed največjih tovrstnih svetovnih prireditev in glede na časovni termin hkrati svojevrsten znanilec trendov, ki jih v avtomobilski industriji prinaša novo leto. Po mnenju avtomobilskih strokovnjakov lahko panoga, vsaj na severnoameriškem trgu, dokaj optimistično zre v prihodnost, kar utemeljujejo s petimi glavnimi razlogi. Kot prvega navajajo širitev ponudbe vozil na trgu, sledijo pa še dobri kreditni pogoji z nizkimi obrestnimi merami, davčna stabilnost, ki vodi v gospodarsko rast, izboljšanje razmer na borzah, kar vodi k večjemu povpraševanju po prestižnih vozilih, kot peti razlog navajajo rast cen goriv. Višje cene naj bi namreč spodbudile kupce k povpraševanju po bolj ekonomičnih, manjših in tehnološko bolj naprednih vozilih.

Naprednih vozil v Detroitu seveda ne manjka. Večina bo na trg zapeljala v prihodnjih tednih, nekaj pa je tudi takšnih, ki napovedujejo trende za modelno leto 2012.

Glede na pomen severnoameriškega trga je mogoče na salonu videti izdelke znamk s celega sveta, letos pa so še v posebej očitni ofenzivi evropski izdelovalci prestižnih vozil, ki so pri ameriških kupcih dobro zapisana tudi kot statusni simbol.