Novi BMW Z4 bo skupaj s toyoto supro nastajal v Magnini tovarni v sosednji Avstriji. Foto: BMW
Novi BMW Z4 bo skupaj s toyoto supro nastajal v Magnini tovarni v sosednji Avstriji. Foto: BMW

Toyota je napovedala svoj novi športni model s konceptom GR supra na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi. Z novim modelom želijo Japonci poudariti čustveno plat in športni značaj znamke. V serijski obliki bo prišel na trg v prvi polovici prihodnjega leta.

BMW je napovedal novo generacijo modela Z4 s konceptom, ki ga je predstavil lani na dogodku Moneterey Car Week v Pebble Beachu v Kaliforniji. V serijski izvedbi bo na voljo poleti.

Čeprav gre za avtomobila, ki izhajata iz skupnega razvoja, po besedah Toyotinega glavnega inženirja, Tetsuye Tada med njima naj ne bi bilo veliko podobnosti. Supra naj bi bil čisti športnik, medtem ko bo šel Z4 v malce drugačno smer.

Pri podjetju Magna International informacije o proizvodnji omenjenih modelov ne želijo komentirati, saj o tem še ni uradnih objav od BMW-ja in Toyote.

Številni pomembni modeli
V Magnini tovarni v Gradcu nastajajo bolj ali manj nišni modeli različnih znamk. Od leta 1979 tam nastaja Mercedesov slavni terenec razreda G, konec leta 2017 so zagnali proizvodnjo Jaguarjevega kompaktnega športnega terenca E-pace, trenutno pa poteka zagon proizvodnje električnega križanca I-pace. Letos bo iz te tovarne zapeljalo 200 tisoč novih avtomobilov.