Foto:
Foto:

Z uporabo vremenskih podatkov v realnem času, bomo bolje interpretirali prometne razmere in voznikove navade.

Fabio Sbianchi, Octo Telematics

Zavarovalnice pri določanju zavarovalnih premij upoštevajo stopnjo tveganja različnih skupin. Vozniki z manj kot tremi leti vozniških izkušenj pri slovenskih zavarovalnicah praviloma doplačajo razširitev kritja ali sklenejo samostojno zavarovalno polico. Naše zavarovalnice za določene avtomobilske znamke določajo tudi doplačila ali popuste pri sklepanju zavarovanja. Pri kasko zavarovanjih vplivajo na višino zavarovalne premije tudi druge okoliščine, kot na primer alarmna naprava in lasten parkirni prostor.

Korak naprej, ki so ga naredile nekatere tuje zavarovalnice, je v tem pogledu pravzaprav smiseln. Uporabniki aplikacije za pametne mobilne telefone Octo U bodo lahko pri nekaterih zavarovalnicah pocenili svojo zavarovalno premijo. Omenjeno podjetje je naznanilo sodelovanje z vremenoslovnim podjetjem The Weather Company in si tako zagotovilo dostop do vremenskih podatkov.

Aplikacija med vožnjo zaznava hitrost, pospeševanje in zaviranje vozila ter njegovo lokacijo. Ti podatki se nato uporabijo za izračun varnosti voznika. Na to bodo zdaj vplivale tudi vremenske razmere. Vozniki, ki v neugodnih vremenskih razmerah, kot so sneg, toča, dež in megla, vozijo manj, bodo upravičeni do ugodnosti, ki zagotavljajo nižje zavarovalne premije.

Fabio Sbianchi, predstavnik Octo Telematics, je za The Telegraph povedal: »Z uporabo vremenskih podatkov v realnem času bomo bolje interpretirali prometne razmere in voznikove navade.« Zavarovalnice bodo posledično lažje ustvarile ustrezne profile voznikov in jim prilagodile višino zavarovalne premije.

Podobni koncepti tudi v Sloveniji
Tudi pri nas zavarovalnice že tipajo pripravljenost trga na popravljanje zavarovalnih premij z uporabo mobilnih aplikacij. Zavarovalnica Triglav voznike spodbuja k uporabi aplikacije DRAJV. Z malenkost drugačnim pristopom na tem področju nastopa tudi zavarovalnica Tilia, ki svojim zavarovancem ponuja avtomobilsko zavarovanje, katerega višina zavarovalne premije je odvisna od prevoženih kilometrov. Zavarovanci z uporabo aplikacije za pametne naprave v določenih časovnih intervalih sporočajo, koliko kilometrov so opravili.

Z uporabo vremenskih podatkov v realnem času, bomo bolje interpretirali prometne razmere in voznikove navade.

Fabio Sbianchi, Octo Telematics