V12 zagato se je šele predstavil kot prototip, v športni podobi pa že nabira kilometre na dirkališču. Foto: Aston Martin
V12 zagato se je šele predstavil kot prototip, v športni podobi pa že nabira kilometre na dirkališču. Foto: Aston Martin

Dobrega pol stoletja po predstavitvi skoraj unikatnega športnika DB4GT zagato, izdelali so jih le 20, je Aston Martin predstavil novinca V12 zagato.

Avtomobil je rezultat sodelovanja britanskega izdelovalca prestižnih avtomobilov in italijanskega oblikovalskega studia, ki sta pred dobrim tednom dni za podobo prototipa že dobila prvo nagrado, pretekli konec tedna pa je na Nürburgringu nabirala kilometre športna različica. Omenjena dirka je bila pravzaprav le prvi preizkus za precej pomembnejšo in prestižnejšo preizkušnjo, ki avtomobil čaka 25. in 26. junija – 24 ur Nürburgringa.

Na celodnevni preizkušnji bo moral avtomobil, izdelan na osnovi modela V12 vantage, dokazati vzdržljivost in zmogljivosti, ki jih zagotavlja 6,0-litrski motor V12 z največjo močjo 380 kilovatov (517 KM) in navorom 570 Nm. Uspeh na dirki pa bo tudi spodbuda za privabljanje petičnih kupcev, ki jim bodo namenili druge maloserijske različice.

Prvi dve vozili iz nove družine V12 zagato pa so po besedah predstavnikov tovarne izdelali v športni izvedbi predvsem zaradi športne tradicije modela, ki so ga predstavili daljnega leta 1960.