Vantage S je namenjen predvsem tistim, ki si poleg prestiža želijo še večjo mero športnosti. Foto: Aston Martin
Vantage S je namenjen predvsem tistim, ki si poleg prestiža želijo še večjo mero športnosti. Foto: Aston Martin

Aston Martin je začel s prodajo različice vantage S, namenjene ljubiteljem prestižnežev, ki si želijo več športne duše znane iz dirkalnika GT4.

Vantage S poganja zmogljiv 4,7-litrski motor V8, ki doseže 321 kilovatov moči (436 KM) pri 7.300 vrtljajih in 490 Nm navora pri 5.000 vrtljajih. Za prenos moči skrbi na novo razvit sedemstopenjski menjalnik sportshift II, ki je v primerjavi s predhodnikom pri svojem delu za dvajset odstotkov hitrejši. Konstruktorjem je to uspelo tudi brez dodatne sklopke, kar pomeni bolj preprosto in manj občutljivo zasnovo ter za 50 kilogramov manjšo težo menjalniškega sklopa. Na sploh so se pri različici S konstruktorji potrudili s shujševalno dieto in zmanjševali težo kjer je le bilo mogoče. Športni kupe je od svojega klasičnega sorodnika tako skupno lažji za 30 kilogramov, od tega so jih 17 prihranili pri sedežih, ki so prav tako izraziteje športno oblikovani.

Podobno velja za podrobnosti na zunanjosti vozila, vključno z najbolj opaznim znižanim sprednjim odbijačem, ki skrbi za boljšo lego na cesti in ima večjo odprtino za dovod zraka v motor in hlajenje zavor.

Obe različici S, kupeja in roadsterja, bodo izdelovali v matični tovarni v Gaydonu, kjer večino dela še vedno opravijo ročno brez pomoči robotov. Za izdelavo posameznega primerka prestižnega vozila porabijo približno 185 delovnih ur, od tega je 50 ur namenjenih lakiranju, 70 pa izdelavi notranjosti.