Kubanski avtomobili večinoma datirajo iz nekje 50. let prejšnjega stoletja. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Kubanski avtomobili večinoma datirajo iz nekje 50. let prejšnjega stoletja. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Samo te so namreč lahko kupili ali prodali brez posebnega dovoljenja državnih oblasti. Kot smo že poročali, pa je Kuba z letošnjim letom sprostila avtomobilski trg in zdaj prebivalci nove avtomobile kupujejo brez posebnih dovoljenj, vendar so cene avtomobilov astronomsko visoke.

A Kubanci le pogledujejo v izložbo trgovine z novimi, svetlečimi in zanje tako rekoč nedosegljivimi avtomobili. V Peugeotevi trgovini v Havani je na primer za model 301, izdelan lani, treba odšteti nekaj več kot 79.000 evrov - tak avtomobil je na slovenskem trgu na prodaj za približno 10.500 evrov. Najdražji avtomobil v trgovini je peugeot 508, cena 192.000 evrov - v Sloveniji stane približno 30 tisoč evrov oziroma šestinpolkrat manj kot na Kubi.

Povprečna mesečna plača znaša 15 evrov - za najcenejši avtomobil bi torej moral Kubanec delati več kot 370 let.

Sprostitev avtomobilskega trga je del reform, ki jih je začel izvajati predsednik Raul Castro, vendar država z določanjem cen ohranja monopol nad prodajo novih vozil, nezadovoljne prebivalce pa miri, da bodo del prihodkov pri prodaji avtomobilov porabili za razvoj javnega prometa.

V priloženem videoposnetku si lahko ogledate tudi reportažo s Kube!

Za Kubance novi avtomobili nedosegljivi
Za Kubance novi avtomobili nedosegljivi