Volkswagen passat bo od leta 2023 nastajal v Škodini tovarni na Češkem. Foto: Volkswagen
Volkswagen passat bo od leta 2023 nastajal v Škodini tovarni na Češkem. Foto: Volkswagen

Volkswagnov prvi mož, Herbert Diess je na tiskovni konferenci povedal, da bo passat od leta 2023 nastajal vzporedno s škodo superb. V Kvasinyju trenutno proizvajajo tudi športna terenca škoda karoq in seat ateca.

Proizvodnjo karoqa in atece bodo preselili v novo tovarno, ki bo namenjena proizvodnji modelov več znamk. Lokacijo zanjo iščejo v vzhodni Evropi, pri čemer se trenutno omenja Bolgarija.

Še vedno na prvem mestu
Čeprav je prodaja passata po podatkih podjetja za raziskave trga JATO Dynamics v prvih devetih mesecih letošnjega leta s 127.325 prodanimi primerki padla za 5,6 odstotka, je Volkswagnov model ohranil vodilno mesto v srednjem razredu. Na drugo mesto se je uvrstil Škodin superb, ki je s 56.399 prodanimi primerki izmeril 8,4-odstotni padec prodaje.

Prodaja limuzin in karavanov srednjega razreda je močno padla zaradi vse bolj priljubljenih križancev in športnih terenskih vozil ter zaradi padca prodaje dizelskih modelov.

Diess je razkril tudi, da bodo v tovarni v Emdnu proizvajali male električne modele ter električne limuzine za različne znamke pod okriljem skupine Volkswagen. Nemški mediji so v zvezi s tem poročali, da bosta v Emdnu nastajala vstopni električni model, ki bo stal manj kot 20 tisoč evrov, ter srednje velik, prav tako električni model z oznako I.D. aero.