Volvo S60 cross country ponuja športne občutke na asfaltu in možnost pobega zunaj utrjenih poti. Foto: Volvo
Volvo S60 cross country ponuja športne občutke na asfaltu in možnost pobega zunaj utrjenih poti. Foto: Volvo

Pri Volvu pravijo, da so se prilagodili zahtevam kupcev, zato bodo na avtosalonu v Detroitu predstavili limuzinsko različico S60 cross country, namenjeno tudi vožnji zunaj utrjenih poti.
Volvo je bil leta 1997 prva premium znamka, ki je predstavila vozilo za vse terene, a takrat še nihče ni upal napovedati prihodnosti modelov crossover. Danes so križanci, ki so poleg vožnje po asfaltiranih cestah namenjeni tudi vožnji po makadamu in manj utrjenih poteh, razširjeni med številnimi avtomobilskimi znamkami.
Dvignjeno podvozje in zaščitena karoserija
Volvo želi izstopati tudi tokrat, saj je S60 cross country prva limuzina, namenjena terenski vožnji. Limuzina je v primerjavi s standardnim S60 od tal dvignjena za 65 milimetrov, ima večja kolesa z višjim profilom za udobnejšo vožnjo, standardno 18-palčna in za doplačilo 19-palčna, bolj robusten dizajn z elementi, ki ščitijo karoserijo pred praskami od kamenja in vej, ko ne vozimo po urejenih poteh. Tudi opreme je več.
Tudi s prednjim pogonom
Odvisno od izbire pogonskega agregata bo limuzina na voljo s pogonom na sprednji par koles ali s pogonom na vsa štiri kolesa.
Za pogon skrbita preverjena Volvova agregata: 2,0-litrski T5 bencinski agregat s 186 kilovatov moči, na dizelski strani pa D4 s 140 kilovatov moči, ki bo na voljo v kombinaciji s sprednjim pogonom. Čez čas bodo ponudili tudi 2,4-litrski D4 dizelski petvaljni agregat s štirikolesnim pogonom.
Volvo S60 cross country bo na prodaj že letos.