Volvo S90 bo razkrit januarja na avtomobilskem salonu v Detroitu v ZDA. Izdelovali ga bodo na novi modularni platformi Scalable Product Architecture (SPA). Foto: Volvo
Volvo S90 bo razkrit januarja na avtomobilskem salonu v Detroitu v ZDA. Izdelovali ga bodo na novi modularni platformi Scalable Product Architecture (SPA). Foto: Volvo

Volvo bo januarja na avtomobilskem salonu v Detroitu predstavil popolnoma novo luksuzno limuzino S90, naslednika sedanjega modela S80. S90 je dobil novo generacijo motorjev in varnostne tehnologije, s katerimi želi premešati karte v premium razredu limuzin.
Pri Volvu so bolj znani po premium športnih terenskih vozilih in karavanih, a veliko stavijo tudi na luksuzne limuzine, kot bo novi S90. "S predstavitvijo športnega terenca XC90 in zdaj limuzino S90 smo pokazali, da smo spet resen igralec v premium segmentu vozil," je ob napovedi za salon NAIAS v Detroitu in razkritju prvih uradnih fotografij dejal Volvov vodilni Hakan Samuelsson ter dodal: "Z naložbo, vredno 10 milijard evrov, v zadnjih petih letih nismo le nakazali, kaj Volvo bo, ampak smo s predstavitvijo novih modelov držali obljubo in pokazali, kdo Volvo je."
Tudi v temi prepozna velike živali in zavira sam
Pri Volvu so v sporočilu za javnost navedli, da bo S90 oborožen z najmodernejšimi sistemi za varnost in udobje, a so večino podatkov skrili do uradne predstavitve. V razred, kjer prevladujejo audi A6, BMW serije 5 in Mercedes-Benz razreda E, uvaja nekatere tehnološke novosti. Med drugim sisteme za prepoznavanje velikih živali, kot so srne, losi, prašiči, krave ... Če na cesti prepozna žival, samodejno zavira in ustavi vozilo.
S90 ima po vzoru modela XC90 vgrajeno tudi tehnologijo polsamodejne vožnje, kar pomeni, da sistem s pomočjo električnega servovolana, kamere in radarjev prepoznava črtne oznake na cestišču in sam usmerja vozilo, tudi v ovinek in tudi če pred njim ne vozi nobeno drugo vozilo. To zmore storiti do hitrosti 130 km/h. S temi tehnologijami so pri Volvu naredili korak naprej k cilju, da do leta 2020 omogočijo, da v njihovih avtomobilih ne bo več smrtnih žrtev v prometu.
Tudi priključni hibrid
S90 sledi smernicam najnovejšega oblikovalskega jezika Volva, določene oblikovalske elemente zunanjosti in v luksuzno opremljeni potovalni kabini, pa si deli s športnim terencem XC90. Z njim si bo zelo verjetno delil tudi motorno paleto, kar pomeni dvolitrske štirivaljne turbomotorje, dva bencinska z močjo 187 in 235 kilovatov moči ter dva dizelska s 140 in 165 kilovatov moči, pa tudi priključni hibrid, ki bo imel s polno baterijo doseg 40 kilometrov. Hibrid bo imel oznako T8 Twin Engine, kombiniral pa bo 2,0-litrski štirivaljni bencinski motor in elektromotor.