Pri Yamahi želijo izdelati robota, ki bo na dirkališču hitrejši od profesionalnih voznikov motociklov. Foto: Yamaha
Pri Yamahi želijo izdelati robota, ki bo na dirkališču hitrejši od profesionalnih voznikov motociklov. Foto: Yamaha

Yamaha je na salonu vozil v Tokiu presenetila z zasnovo humanoidnega robota motobot, ki je sposoben vožnje z motociklom.
Humanoidni roboti so roboti z obliko človeškega telesa, njihove mehanične okončine pa omogočajo, da opravljajo usklajene, človekovim podobne gibe, recimo hodijo, prinašajo predmete, uporabljajo določeno orodje ali celo vozijo motocikel. Yamahin robot je namreč zmožen vožnje z najbolj športnim modelom japonskega izdelovalca motociklov, 1000-kubičnim R1M, ki je najboljši serijski približek Yamahinega motocikla M1 Valentina Rossija, s katerim tekmuje v svetovnem motociklističnem prvenstvu MotoGP.
Hitrejši od človeka
Za zasnovo so poskrbeli v razvojno raziskovalnem oddelku podjetja, cilj pa je bil razviti robotiziranega motorista, ki je zmožen vožnje na dirkališču. Čez čas naj bi bil robot sposoben z motociklom dirkati hitreje kot človek. Pri Yamahi pravijo, da je njihov cilj narediti robota, ki bo na nepredelanih motociklih hitrejši tudi od najboljših dirkačev, kot je Valentino Rossi.
Pri Yamahi so sicer o motobotu postregli z zelo skopimi informacijami. V sporočilu za medije so zapisali, da upravljanje vozila pri zelo visokih hitrostih in nagibanja v ovinkih zahteva zelo kompleksne tehnične rešitve, zato osupljivih rezultatov v kratkem ne pričakujejo. Pridobljene rezultate naj bi uporabili tudi za izdelavo varnostnih elektronskih asistenčnih sistemov in sistemov za pomoč pri samodejni vožnji, podobnih tistim v osebnih avtomobilih, ki jih bodo uporabili na svojih serijskih modelih motociklov.
Pri Yamahi so vožnjo humanoidnega robota demonstrirali na prazni stezi, Yamahin R1M pa so pri tem opremili s pomožnimi kolesi za večje ravnotežje.