Začetek proizvodnje focusa je za Ford pomemben dogodek, ki najavlja nov pristop k izdelavi vozil. Foto: Ford
Začetek proizvodnje focusa je za Ford pomemben dogodek, ki najavlja nov pristop k izdelavi vozil. Foto: Ford

Pri Fordu dogodku pripisujejo velik pomen, saj je focus prvi model, ki ga bodo izdelovali na treh celinah, različice, ki jih bodo prodajali na 120 trgih, pa bodo imele kar 80 odstotkov enakih sestavnih delov. S svetovno platformo, ki bo podpirala celotno novo generacijo izdelkov v razredu C, za kupce po vsem svetu želijo do leta 2012 izdelati več kot dva milijona vozil. Tovarna Saarlouis v Nemčiji, ki letos praznuje štirideseto obletnico obstoja, bo edina izdelovala novega focusa v Zahodni Evropi - in to vse tri karoserijske različice štiri in petvratno ter in karavan. Izdelavo športnega modela ST pa bodo začeli leta 2012.

Na proizvodnjo focusa se pripravljajo tudi v ZDA, sredi leta 2011 bodo začeli izdelavo v Rusiji, leta 2012 pa še na Kitajskem in Tajskem.

Začetek proizvodnje v Saarlouisu pa je simbolnega pomena tudi za samo tovarno, saj so vodilni za proizvodnjo modela focus v Evropi že od njegove predstavitve leta 1998. V tovarni z več kot 6.500 zaposlenimi so v posodobitev proizvodnje vložili več kot 3 milijarde evrov. Postavili so nova robotizirana območja za sestavljanje karoserije, posodobili orodja in zgradili sodobnejšo lakirnice z nizkimi izpusti škodljivih snovi. V treh izmenah lahko na dan izdelajo 1.850 vozil. Trenutno pa tovarni poteka proizvodnja modelov focus in kuga.