Foto: AP
Foto: AP

Sagging – nošenje hlač pod pasom z vidnimi spodnjicami – se je v ZDA uveljavil v 90. letih s hip-hopom in skejtersko kulturo in je pozneje predvsem med temnopoltimi mladimi postal tudi simbol uporništva. Najbolj znan mit izvor "sagginga" povezuje z ameriškimi zapori, kjer je bilo jetnikom prepovedano nositi pasove, navaja ameriški National Public Radio (NPR).

Luksuzna modna hiša Balenciaga je svojo imitacijo hlač s spuščenim pasom in všitimi boksaricami na ameriškem trgu ponudila za 1190 dolarjev (dobrih tisoč evrov). Siva trenirka z rdečim robom karirastih boksaric je sprožila ogorčenje na družbenih omrežjih. "To se zdi rasistično. Boksarice so prišili na trenirko," je zapisal eden izmed uporabnikov TikToka.

"Izkoriščanje kulture temnopoltih za ustvarjanje dobička"

Profesorica afriških študij na Univerzi Kalifornija Marquita Gammage je za CNN opozorila, da je bil slog ohlapnih, pod pas spuščenih hlač v ZDA zlorabljen za kriminalizacijo temnopoltih moških, ki jih predstavlja kot "nasilneže in grožnjo ameriški družbi".

"Moške športne hlače Trompe-L'Oeil znamke Balenciaga v rdeči barvi sprožajo zaskrbljenost zaradi groteskne podobnosti z ikonično afroameriško hiphopersko estetiko, ki so jo temnopolti Američani nosili desetletja, kar je vodilo v njihove aretacije in tudi smrti," je zapisala za CNN.

"Gre za izkoriščanje kulture temnopoltih za ustvarjanje velikih dobičkov," je opozorila tudi na prisvajanje kulture temnopoltih, prek katere "se spodkopava funkcionalnost in lepoto kulture temnopoltih in hkrati delegitimizira njihove izkušnje krivic pri dobičkih kapitala".

Balenciaga: Hlače kot nadgradnja vizije združevanja kosov

Balenciaga se z njeno oceno, presenetljivo, ne strinja. "V mnogih naših zbirkah različne kose garderobe združujemo v eno samo oblačilo, na primer denim kavbojke, ki so prešite čez trenirko, ali cargo kratke hlače, združene s kavbojkami," se je za CNN odzvala vodja trženja Ludivine Pont. "Hlače Tromp-L'Oeil so bile samo nadgradnja te vizije," je dodala.

Optična prevara koga ali česa?

Izraz Trompe-l'œil, s katerim je Balenciaga poimenovala svoje sporne hlače, se v slikarstvu uporablja za tehniko, s katero avtor zavede opazovalca glede upodobitve, ki na primer daje lažen občutek 3D-perspektive. Trompe-l'œil v izvorni francoščini pomeni optično prevaro oziroma dobesedno "zavajati oko".

Ni jasno, kaj je Balenciaga želela s poimenovanjem sporočiti glede hlač. Morda to, da se njihov imetnik samo navidezno istoveti s kulturo temnopoltih, medtem ko ima v resnici pod palcem dobrih tisoč dolarjev, da si nakup sploh lahko privošči.

Ameriška mesta s prepovedmi nad "sagging"

Nošenje hlač pod pasom z vidnimi spodnjicami je namreč ZDA razburjalo tudi na politični ravni. Ameriške oblasti so imele po letu 2000 izrazito odklonilen odnos do sagginga. Številna mesta, denimo Delcambre v Lousiani, Pagedale v Misuriju ali Flint v Michiganu, so za takšen slog nošenja hlač uvedle finančne, ponekod pa celo zaporne kazni. V nekaj mestih po Teksasu so po letu 2010 ljudem, ki nosijo hlače pod pasom, prepovedali vožnjo z avtobusom.

Številna mesta so v zadnjih letih ukinila prepoved nošenja hlač pod pasom. Mestece Timmonsville v Južni Karolini pa je prepoved in kazen 600 dolarjev, denimo, uvedlo leta 2016.

Sporočilo newyorškega temnopoltega senatorja Erica Adamsa v Brooklynu leta 2010:
Sporočilo newyorškega temnopoltega senatorja Erica Adamsa v Brooklynu leta 2010: "Dvignite hlače in svojo podobo!" Foto: AP

Glede modnega sloga se je leta 2008 izrekel celo temnopolti predsedniški kandidat Barack Obama, ki je strogo zakonodajo označil za izgubo časa. "Kljub temu morajo bratje dvigniti hlače. Hodiš ob svoji materi, babici, in razkazuješ spodnje perilo. Kaj je narobe s tem? Dajte no, nekateri pač ne želijo videti vašega perila. Jaz sem eden izmed teh," je dejal za takrat še izjemno popularno glasbeno televizijo MTV.

Smrt Eda Childsa

Resnost in stigmatizacijo pri tej na videz lahkotne problematiki je osvetlil smrtni primer pred dvema letoma. Ed Childs je februarja 2019 v mestu Shreveport v Louisiani tekel mimo policijskega vozila, ko se je za njim pognal policist, saj je Childs hlače nosil pod pasom, zaradi česar mu je grozilo sto dolarjev kazni.

Policist je šele med tekom za Childsom ugotovil, da ima osumljenec na sebi tudi pištolo. Osemkrat ga je ustrelil, trikrat tudi po tem, ko je že ležal na tleh. Mrliški oglednik je pozneje ugotovil, da je bil vzrok smrti samomor – Childsa je njegov edini izstreljeni naboj zadel v prsi.

Shreveport je nekaj mesecev po Childsovi smrti odpravil prepoved sagginga. Washington Post navaja statistiko, da je policija v času veljave zakona posredovala proti 726 ljudem, med katerimi je bilo 96 odstotkov temnopoltih.