Bodo morali avstralski lastniki hotelov sobe oddajati komur koli? Foto: EPA
Bodo morali avstralski lastniki hotelov sobe oddajati komur koli? Foto: EPA

Sodba sodišča je povzročila nemalo razburjenja med avstralskimi hotelirji. Lastniki hotelov in motelov so bili doslej prepričani, da lahko sami določajo politiko, komu bodo oddajali svoje prostore, še posebej za opravljanje lastnih storitev. Sodba v korist prostitutki G. K. pa je zdaj to postavila na glavo, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

G. K. se je namreč odločila za tožbo proti motelu v rudarskem mestu Moranbah v avstralski zvezni državi Queensland, ker ji uprava motela ni hotela oddati sobe. Sodišče pa je prisluhnilo njenim argumentom, da gre za diskriminacijo, je povedal odvetnik motela s tremi in pol zvezdicami. Zdaj bo sodišče odločalo še o zahtevi G. K. po odškodnini 30.000 avstralskih dolarjev (okoli 25.000 evrov).

Obrazložitev sodbe za zdaj še ni znana, AP pa navaja, da je najstarejša obrt v Queenslandu uzakonjena in da je vsakršna diskriminacija na podlagi spolne aktivnosti oz. usmeritve zakonsko prepovedana. Prostitucija pa je še posebej v razcvetu v rudarskih mestih, kakršno je Moranbah in kjer je rudarstvo zaradi velikega povpraševanja po surovinah zlasti na Kitajskem v velikem vzponu.

V avstralskem združenju hotelirjev so zaradi sodbe sodišča izrazili zaskrbljenost, prvi mož tega združenja Richard Munro pa je že napovedal, da bodo poskušali doseči sprejetje zakonodaje, ki bo lastnikom hotelov in motelov zagotavljala pravico določiti, koga bodo gostili in koga ne.

Sicer bodo v sobah hotelov lahko začeli delovati tudi frizerji, prostitutke pa si bodo na primer lahko omislile svoj prostor v nakupovalnem centru, je ponazoril Munro.