Tuji portali pišejo, da so na Hrvaškem domačinke 'odprte za vse'. Foto: AP
Tuji portali pišejo, da so na Hrvaškem domačinke 'odprte za vse'. Foto: AP
Med kraji, ki slovijo po spolnem turizmu, so med ženskami najbolj priljubljene Kenija, Karibi in Sredozemlje. Foto: Reuters
Erotično ponudbo najdemo vzdolž celotne hrvaške obale, središče vročega dogajanja pa je nedvomno Istra, konkretno Rovinj. Foto: Reuters
Hrvaško kot seksa vabljivo deželo specializirani portali že dalj časa izpostavljajo. Foto: AP

Kot v obsežni reportaži poroča hrvaški tedni Express, ki ob tem še razkriva najbolj priljubljena mesta za predajanje strastem, seksturizem na Hrvaškem cveti. "Naša obala je pravi raj za svingerje ter druge ljubitelje seksualnih svoboščin in vragolij," pišejo.

Kot izpostavlja Express, Hrvaško kot deželo za seksualni turizem, vrisano na zemljevidih specializiranih portalov erotičnih vsebin in agencij iz celotne Evrope, prepoznavajo številni spolnih užitkov željni turisti, ki zato kar derejo k našim južnim sosedom. A na Hrvaškem, v tradicionalni katoliški državi, kjer se nad spolnostjo v javnosti precej zgražajo, se o tem tako rekoč ne govori, pa čeprav, tako piše tednik, bi lahko država s spolnim turizmom kar dosti zaslužila.

V hrvaških medijih in portalih se sicer občasno pojavljajo fotografije parov med spolnimi odnosi na plaži, kar je sicer na Hrvaškem prepovedano, obstajajo pa številni klubi, tudi svingerski, v katerih naj bi bile še posebej priljubljene sadomazohistične sobe, v katerih se obiskovalcem lahko izpolnijo vse najtemnejše želje in fantazije. 50 odtenkov po hrvaško, torej.

Ponudbe je največ v Istri (slovit je svingerski klub Cassa Swizzera' v vasi Labinci), najdemo jo lahko tudi vzdolž celotne Jadranske obale (že razvpite so zabave v Zrćah) vse do Dubrovnika.
Slovenci so za svinganje
Kot raj za homoseksualce slovita Rab in Hvar, zato se ponudniki na otoku vse bolj obračajo prav k tem strankam, tudi z odpiranjem do gejev prijaznih lokalov in klubov, medtem ko naj bi Slovenci prisegali na svinganje - do zaprtja nudističnega kampa je bilo še posebej živahno na plaži Monsena pri Rovinju. Rovinj naj bi bil sploh pravi raj za tovrstni turizem, pri čemer plaža Punta Križ, kamor so se preselili radoživi svingerji z Monsene, celo velja za največjo svingersko plažo v tem delu Evrope. Je pa res, da so oblasti predlani začele zatirati orgije na plaži in zato tudi postavile številna opozorila in varnostnike. A prostora za zainteresirane ne zmanjka, saj naj bi se številne tovrstne zabave dogajale tudi v številnih vilah v okolici Rovinja.

V zadnjih letih je vse bolj priljubljena tudi nova oblika "zunajpenzionske ponudbe" - prostitucija na jahtah, v kateri uživajo predvsem premožni starejši moški, domači tajkuni, pripadniki kriminalnih krogov in drugi. Odprto morje je za razuzdane zabave očitno zelo primerno, saj naj bi se številne dogajale na turističnih ladjicah, ki odplujejo iz privezov v Rovinju, Vrsarju in Poreču. Najemniki teh ladjic so večinoma premožni tujci.

Da si ne bi smeli zatiskati oči pred tem, "da seksualni turizem na Hrvaškem vse bolj zavzema svoj kos turistične ponudbe", je že leta 2012 v diplomski nalogi z naslovom Seksualni turizem kot razvojna možnost destinacije zapisala Ivana Gudelj, ki jo v svojem članku na to temo citira tudi Delo. Gudljeva piše, da na nemških, belgijskih in angleških spletnih straneh za ljubitelje erotike izpostavljajo in hvalijo prav hrvaška letovišča, kot so Rovinj, Novalja, Hvar in Dubrovnik, domačine pa opisujejo kot "odprte za vse dogovore".

V Grčiji harpuna, na Hrvaškem galeb
Da je Hrvaška med najbolj priljubljenimi cilji za seksualni turizem, konkretno, ženski seksualni turizem, je pred leti pisala že ruska Pravda. Hrvate je uvrstila v kategorijo sredozemskih ljubimcev, kamor sodijo še Italijani, Španci in Grki, ob tem pa so med ženskami, ki iščejo poletno rekreacijo med rjuhami, priljubljene tudi karibske države (Jamajka, Dominikanska
republika), Kenija in Bali.

Če se v Grčiji moškemu, ki izpolnjuje fantazije ženskih seksualnih turistk, reče "kamakia" (harpuna), v Jordaniji "Marlboro man", na Baliju "pemburu-bule" (lovec na belke), v Kostariki pa "morski pes", je ta na Hrvaškem znan kot "galeb".

Raziskave kažejo, da se v seksualni turizem najpogosteje spuščajo ženske srednjih let, ki so ali osamljene ali nezadovoljne z zakonskim življenjem. Vprašane v anketah odgovarjajo, da jim, poleg spolnosti, najbolj ugaja pozornost domačinov, ki so jo pripravljene tudi plačati. Po neuradnih podatkih se vsako leto zaradi spolnega turizma na pot odpravi okoli 600.000 žensk.