Ashby se bo tako zaradi nepremišljene uporabe družabnega omrežja za štiri mesece poslovil od svobode. Foto: MMC RTV SLO
Ashby se bo tako zaradi nepremišljene uporabe družabnega omrežja za štiri mesece poslovil od svobode. Foto: MMC RTV SLO

Prav to se je zgodilo 20-letnemu Novozelandcu Jashui Ashbyju, ki mu je sodnik dosodil štiri mesece zapora, ker je na Facebooku brez dovoljenja nekdanjega dekleta objavil njene fotografije, na katerih je bila gola in ji poleg tega še grozil. Kot so obrazložili na sodišču za spletno stran stuff.co.nz, je vzrok odvzema prostosti "neodgovoren izbruh jeze pod vplivom alkohola".

Ta je novozelandskega "Romea" privedel do tega, da je vdrl v dekletov profil na družabnem omrežju, spremenil njeno geslo in na njen zid objavil grožnjo, da jo bo ubil. Objava pa je bila na ogled prav vsem obiskovalcem njenega profila, katerih je bilo po poročanju novozelandske spletne strani 218.

Njegova kazen naj bo opozorilo drugim
"Tehnologija se ne sme uporabljati v ta namen," je bil jasen sodnik. "S tem lahko povzročiš nepopravljivo škodo sočloveku," je še dodal. S samo kaznijo so se strinjali tudi Ashbyjevi starši, ki upajo, da bo njegovo dejanje v opozorilo drugim, da ne bodo ponovili njegove napake in prestopili na "temno stran" Facebooka. "Mogoče se bo nekdo, ki bo razmišljal podobno kot najin sin, spomnil, da je nekdo zaradi tega že šel v zapor, in si bo rekel: 'O moj Bog! Tega ne bom storil.'," upata njegova starša, Michael in Lisa.