Vroči karnevali v vroči Braziliji so sinonim za razvrat. Foto: EPA
Vroči karnevali v vroči Braziliji so sinonim za razvrat. Foto: EPA

Mestne oblasti načrtujejo, da bodo med priljubljeno prireditvijo, ki se je začela v petek in bo trajala do pepelnične srede, razdelili več kot tri milijone kondomov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kondome v okviru akcije za preprečevanje aidsa in drugih spolno prenosljivih bolezni delijo obiskovalcem znamenitega Sambodroma, kjer tekmujejo šole sambe, pa tudi na mestnih ulicah. Letošnja kampanja ozaveščanja o varni spolnosti se osredotoča na ciljno skupino istospolno usmerjenih moških, starih med 19 in 24 let, je povedal brazilski minister za zdravstvo Alexandre Padilha, podobna akcija razdeljevanja brezplačih kondomov poteka tudi po preostalih brazilskih mestih, a kljub vsemu so z ministrstva sporočili, da se kar 40 odstotkov mladih Brazilcev odloča za nezaščitene spolne odnose.

Cerkev odločno proti
Tudi letos so gesla tokratne kampanje, kot so "Ne brez kondoma!", "Na tem karnevalu uporabi kondom!" in "Kakršna koli že je tvoja fantazija, naj bo uresničena s kondomom!" obsodili predstavniki Rimskokatoliška cerkev v Braziliji, ki ima sicer največ kristjanov na svetu. Ministru Padilhu so zato dejali, da bi bilo namesto razdeljevanja kondomov primerneje oglaševanje abstinence, in predlagali slogan: "Na tem karnavalu ne seksaj. Ohrani svoje telo sveto za zakon, saj je imeti družino čudovito!"

Karneval bo vrhunec sicer doživel, ko se bo s plesom na ulicah Ria predstavilo 13 šol sambe, ki bodo tekmovale za glavno nagrado - krono karnevala. Dogodek bo po napovedih spremljalo prek 800.000 gledalcev, med katerimi bodo kot vsako leto tudi številne slavne osebnosti.